Доступність посилання

ТОП новини

Рада міністрів ЄС дійшла згоди щодо розвитку «ҐАЛІЛЕО» (GALILEO), Європейської супутникової навігаційної системи


26 країн-членів ЄС 29 листопада ввечері погодилася підтримати розвиток «ҐАЛІЛЕО» за рахунок бюджетних коштів. Проти виступала лише Іспанія, яка вимагала розташування на своїй території наземного контрольного центру.

26 країн-членів ЄС 29 листопада ввечері погодилася підтримати розвиток «ҐАЛІЛЕО» за рахунок бюджетних коштів. Проти виступала лише Іспанія, яка вимагала розташування на своїй території наземного контрольного центру. Тоді як, передбачалося, що в Іспанії працюватиме лише центр «безпеки життя», націлений на надання допомоги в пошукових та рятувальних роботах.

Сьогодні віце-президент Єврокомісії, відповідальний за питання транспорту, Жак Барро повідомив журналістам, що Іспанія погодилася підтримати розвиток проекту після того, як міністри вирішили, що всі наземні центри працюватимуть в єдиній мережі. Крім центру в Іспанії, передбачається створити центри наземного контролю в Німеччині та Італії.

16 травня Єврокомісія запропонувала запустити супутники в рамках реалізації програми «ҐАЛІЛЕО» за рахунок бюджету ЄС. Пропозиціями передбачено запуск усіх 30 супутників за рахунок публічного сектору. Розвиток публічно-приватного партнерства вже на етапі експлуатації проекту.

Загальна вартість інфраструктури «ҐАЛІЛЕО» становить майже 3,4 мільярдів євро, з яких 1 мільярд євро вже використано.

22 березня Рада міністрів з питань транспорту ЄС ухвалила мандат Єврокомісії для вивчення можливих альтернативних шляхів реалізації проекту, оскільки 8 європейських компаній, які були задіяні у проекті GALILEO-EADS, Alcatel-Lucent, Thales, Finmeccanica, Inmarsat, Hispasat, AENA та TeleOp так і не змогли створити консорціум та розробити бізнес-план.

GALILEO – європейський проект супутникової системи навігації. Європейська система призначена для вирішення навігаційних завдань для будь-яких рухомих об''єктів з точністю близько 2 метрів.

Крім країн Європейського співтовариства, досягнуті домовленості на участь в проекті з Китаєм, Ізраїлем, Південною Кореєю та Україною.

Планується, що GALILEO увійде до ладу в 2010, коли на орбіту буде виведено всі 30 запланованих супутників (27 операційних і 3 резервних). Космічний сегмент буде доповнений наземною інфраструктурою, що включає два центри управління і глобальну мережу станцій передачі та прийому.
XS
SM
MD
LG