Доступність посилання

ТОП новини

Церква заохочує заробітчан повертатися додому


Наталка Кудрик Рим, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії на сьогодні існує 116 душпастирських осередків Української греко-католицької церкви, котрі відвідує близько15 тисяч вірних. Це майже 8% від офіційної кількості українців на Апеннінах. Основною місією Церкви у роботі з громадою є духовна і соціальна підтримка трудових іммігрантів. На цьому наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Гліб Лончина – Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, Іспанії та Ірландії.

Преосвященний владика Гліб Лончина
(RadioSvoboda.Ua)
Р.С.: Раніше Ви говорили про заробітчан як про знедолений народ. Уже понад 10 років їхній потік до європейських країн не припиняється. Ситуація і далі така невтішна чи, можливо, ці люди стають трохи щасливішими за кордоном?

Г.Л.: Чи вони стають дійсно щасливішими, то важко сказати. Люди просто звикають до нових обставин. Психологічно стає їм важко: кожного тягне до рідного дому, а обставини дуже часто цього не дозволяють, може тому що не має документів, чи діти вже ходять тут до школи... Люди дуже потребують духовної підтримки.

Р.С.: Як Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, Іспанії та Ірландії Ви часто буваєте у цих країнах, де на Вашу думку краще ведеться іммігрантам?

Г.Л.: Мені здається, що в Іспанії українцям легше пристосовуватися до нового життя, бо там навіть державні закони більше сприяють іммігрантам. Якщо в Італії переважно жінки з України, то в Іспанії більше живуть родинами. Там купують квартири, беруть кредит на 30 років, а діти ходять до шкіл...

Р.С.: Деякі політики проголошували наміри про створення спеціальних програм повернення заробітчан на батьківщину. Чи потрібні такі спецзаходи? Чи Церква закликає людей повертатися додому?

Г.Л.: Церква заохочує людей повертатися додому, але ми свідомі того, що люди самі нам розповідають. Одна жінка в Іспанії нещодавно скаржилася: тужила за Україною, вже була готова повертатися і бізнес власний на Батьківщині започаткувала, а протягом року те все у неї позабирали різні кримінальні елементи, не було кому її оборонити, і вона змушена була повернутися до Іспанії у пошуку кращої долі. Тут не допоможуть різні програми, заклики, треба, щоб держава створила умови для спокійної праці і спокійного життя.

Р.С.: Не за горами свято Різдва Христового. Однак далеко заздалегідь магазини пропонують різдвяні знижки, люди заклопотані подарунками, святковим столом. З кожним роком свято стає більш комерційним під гаслом консумізму, і його релігійна сутність залишається другорядною?

Г.Л.: Церква завжди проповідує Ісуса Христа і заохочує людей бачити цей духовний елемент, не піддаватися впливу комерції. Але людина сама мусить вибрати. Якщо замість духовного, вона більше звертає увагу на матеріальний елемент, то потім це йде на шкоду їй самій.
XS
SM
MD
LG