Доступність посилання

ТОП новини

Громадянина України затримали у Словаччині при спробі перевезти радіоактивний уран


Оксана Пеленська Прага, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Близько півкілограма радіоактивного урану конфіскувала прикордонна поліція на півдні Словаччини, на словацько-угорському переході Прибеник – Ласачеке. Уран до Словаччини перевозила трійка чоловіків, один із них – громадянин України. Збагачений уран, на думку фахівців, міг бути використаний для виготовлення так званої «брудної бомби», дістатись до рук терористів.

Радіоактивний уран вилучений у злочинців
(AFP)
Успіх акції зі затримки контрабанди забезпечила спільна словацько-угорська прикордонна поліція, але і група контрабандистів була міжнародною: 40-літній громадянин України і двоє громадян Угорщини, віком 51 рік і 49 років (молодший угорець постійно жив в Україні).

Як сказав Радіо Свобода перший секретар Посольства України в Словаччині Петро Петрище, затриманий українець родом із Берегова, що на Закарпатті. Контрабандисти намагались ввезти до Словаччини майже півкілограма збагаченого урану – йдеться про уран 235-й, який використовують в атомних реакторах та атомних боєголовках, а також уран 238-й – обидва, за словами заступника керівника Словацької поліції Міхала Копчика, становлять небезпеку для людства.

Міхал Копчик: «Цей матеріал міг би бути використаним і для виробництва бомби, є й інші способи його використання в рамках тероризму».

Хто міг стати покупцем?

Хто замовляв уран, кому посилка адресувалась, поки що поліція не говорить. Слідство тільки почалося. За інформацією чеського інтернетного видання «Актуальнє, ЦЗ», пакет мали передати покупцям ще минулих вихідних, але ті за ураном не прийшли. А оскільки йдеться про надзвичайно небезпечну контрабанду, поліція вирішила більше не чекати і, щоб не втратити слід, групу затримала. За попередніми оцінками, контрабандисти могли продати уран за 1 мільйон 700 тисяч доларів США.

Словацька поліція припускає, що затриманий радіоактивний матріал походить, ймовірно, з теренів колишнього Радянського Союзу.
XS
SM
MD
LG