Доступність посилання

ТОП новини

У Росії в неділю відбулися вибори до Державної думи


Голова Центрвиборчкому Владімір Чуров заявив, що в них взяли участь 60 відсотків виборців, на 4 відсотки більше, ніж на попередніх виборах 2003 року. За попередніми даними Центрвиборчкому, до Держдуми проходять чотири з одинадцяти партій: «Єдина Росія» (62,8% голосів), комуністи (11,5%), ЛДПР (10,6 відсотків) і «Справедлива Росія» (7,1 відсотка). Аграрна партія, «Яблоко» і «Союз правих сил» набрали приблизно по 1 відсотку голосів виборців.


Голова Центрвиборчкому Владімір Чуров заявив, що в них взяли участь 60 відсотків виборців, на 4 відсотки більше, ніж на попередніх виборах 2003 року. За попередніми даними Центрвиборчкому, до Держдуми проходять чотири з одинадцяти партій: «Єдина Росія» (62,8% голосів), комуністи (11,5%), ЛДПР (10,6 відсотків) і «Справедлива Росія» (7,1 відсотка). Аграрна партія, «Яблоко» і «Союз правих сил» набрали приблизно по 1 відсотку голосів виборців (увага, ці цифри будуть постійно змінюватися!).

Опозиція звинуватила Кремль у тому, що він перешкоджав проведенню своїх передвиборчих кампаніій.

Повідомляють про понад 2000 порушень у ході голосування в різних регіонах Росії. Зокрема, йдеться про факти агітації. У Москві за спробу агітації затримали двох молодих осіб.

За словами представників партії «Яблоко», найпоширенішими порушеннями на нинішніх виборах до Дежавної думи стали махінації з відкріпними посвідченнями. Серед інших порушень – відмова в реєстрації скарг спостерігачів.

Ось так голосували опозиціонери Ґ. Каспаров і Е. Лімонов.
Один із лідерів опозиції Ґаррі Каспаров заявив у неділю після голосування, що ці вибори важко назвати виборами. «Це вибори без вибору», – сказав Каспаров, який напередодні 5 діб провів під арештом.

Партія «Єдина Росія», список якої на виборах очолив президент Росії Владімір Путін, майже однозначно переможе, заявляли спостерігачі ще перед виборами. У такий спосіб Путін зміцнить свої шанси залишитися при владі і після того, як він піде з президентської посади у березні наступного року.

Спостерігач від ОБСЄ Кіммо Кільюнен повідомив Радіо Свобода, що всього на виборах у Росії працюють близько 80 міжнародних спостерігачів: 30 представляють ОБСЄ, 50 – Раду Європи, 3 – Раду Північних країн Європи. У Москві працюють три делегації – всього близько 50 спостерігачів.

Кіммо Кільюнен відзначив деяку специфіку російських виборів. Він зауважив: «На тій дільниці, де я зараз перебуваю, багато людей не дотримується таємниці голосування. Вони голосують не в кабінці, а тому кожний може побачити, за яку партію вони голосують. Це, мабуть, стара традиція: люди не вважають, що таємниця голосування є важливою».

На запитання про те, чи вибори відповідають міжнародним стандартам, спостерігач від ОБСЄ заявив: «У західних країнах вибори так не проходять». І хоча за його словами, російські вибори не суперечать законам країни, така організація виборів, все ж, є проблематичною. Йдеться, зокрема, про те, що президент віддає свою кандидатуру одній партії, губернатори різних регіонів дають свої кандидатури одній партії. Це не є нормальною конкурентною ситуацією, заявив Кіммо Кільюнен.

На 450 місць в Державній думі претендувало 11 політичних партій. Депутатів уперше обирали виключно за партійними списками. Для проходження до парламенту було необхідно подолати 7-відсотковий бар''єр. Крім того, скасована графа «проти всіх» і мінімальний поріг участі виборців.

Матеріал до теми:

• Парламентські вибори в Росії: пропутінська молодіжна група «Наші» заздалегідь підготувала листівки про «нищівну» перемогу «Єдиної Росії»

• Вибори без вибору

• «Прощальна гастроль» у Росії – останній день агітації перед виборами 2-го грудня •&nbsp У Росії сьогодні останній день, коли дозволена передвиборча агітація •&nbsp Міжнародні спостерігачі від ПАРЄ та Парламентської асамблеї ОБСЄ оприлюднять результати моніторингу парламентських виборів в Росії 3 грудня

XS
SM
MD
LG