Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: Вибори до Державної думи Росії не відповідають стандартам Організації з безпеки і співпраці у Європі


Таку заяву зробив у Москві голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Йоран Леннмаркер, зазначивши, що вибори не були справедливими.

Владімір Путін із дружиною у ресторані після голосування
Таку заяву зробив у понеділок в Москві голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Йоран Леннмаркер, зазначивши, що вибори не були справедливими.

А заступник Леннмаркера Кіммо Кільюнена заявив, що вибори до Держдуми Росії відбувалися під значним впливом влади.

За словами Кіммо Кільюнена, це є порушенням, яке, безумовно, вплине на результати голосування.

За попередніми даними, до Держдуми Росії проходять 4 партії. «Єдина Росія» президента Владіміра Путіна лідирує.

Офіційні підсумки парламентських виборів в Росії оголосять наприкінці тижня, повідомив голова Центрвиборчкому Володимир Чуров.

У понеділок зранку він оприлюднив попередні підсумки голосування після опрацювання 98 відсотків бюлетенів.

«На першому місці й надалі з великим відривом партія «Єдина Росія», яка набрала, за результатами підрахунку 98 відсотків протоколів, 64.1 відсотка голосів, що означає понад 43 мільйони голосів виборців» – сказав голова Центрвиборчкому Володимир Чуров.

До Держдуми проходять також Комуністична партія, набравши понад 11 з половиною відсотків, понад 8 відсотків виборців проголосували за Ліберально-демократичну партію, «Справедливу Росію» підтримали майже 8 відсотків росіян, які взяли участь у виборах.

Решта партій-учасників перегонів не подолали 7-відсотковий бар’єр.
У Севастополі голосували моряки Російського Чорноморського флоту


Порушення під час виборів у Росії перевищують усі допустимі норми, такий висновок зробили комуністи, партія «Яблуко» і Союз Правих Сил майже відразу по закінченню голосування.

СПС збирається видати про це книжку, а комуністи, які нарахували понад 10 тисяч порушень по країні, підуть до суду. Лідер Компартії Росії Геннадій Зюганов заявив: «Ми підіб’ємо підсумки у найближчі 2-3 дні і визначимося, що далі робити. Але ми незгодні з такими виборами. Вони країні не потрібні. Це не вибори, це насильство».

За даними ЦВК Росії, комуністи набрали майже 12 відсотків голосів.

Натомість Григорій Явлінський, чия партія «Яблуко», за попередніми даними, набрала майже 2% голосів, свою місію в цих виборах вважає виконаною: «Ми знали, що вибори несправедливі. Ми знали, що ці вибори будуть повні фальсифікаціями. І все це підтвердилося. Тим не менш, можливість заявити про небезпеку, що насувається, і про інше, альтернативне рішення для нас була більш важливою, ніж формальні підрахунки, які сьогодні фальсифікуються».

Тим часом Президент Росії Володимир Путін відкинув критику з боку російських партій і міжнародної спільноти щодо нелегітимності виборів.

За його словами, переконливий результат владної партії «Єдина Росія» – за попередніми даними, вона матиме понад дві третини місць у Держдумі – засвідчив, що росіяни не допустять, щоб країна розвивалась «неправильним шляхом».

Політолог Владмімір Прибиловський, президент інформаційно-дослідного центру «Панорама» вважає, що «Єдина Росія» набрала на виборах менше, ніж планували.

«Ці цифри фальсифіковані, і це усім очевидно. При цьому, не дивлячись на масштаб фальсифікацій, мета Путіна не була досягнута. Мета була – отримати більше голосів, ніж на президентських виборах у 2004 році. Тоді Путін набрав понад 71 відсоток. Тепер стояло завдання набрати щонайменше 72 відсотки. А так виходить, що рейтинг Путіна дещо знизився», – сказав Володимир Прибиловський в інтерв’ю Радіо Свобода.

За даними ЦВК, у голосуванні взяли участь 63 відсотки виборців.

Матеріали до теми:

• Євросоюз розкритикував процес проведення парламентських виборів у Росії • Гаррі Каспаров: Вибори до Держдуми Росії, що відбулись учора, були найбруднішими у сучасній історії країни

XS
SM
MD
LG