Доступність посилання

ТОП новини

За фактом чергової аварії на шахті імені Засядька порушили кримінальну справу


Справу порушили за статтею недотримання правил безпеки при проведенні робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Донецької області, справу порушили за статтею недотримання правил безпеки при проведенні робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей.

Голова уряду Віктор Янукович заявив, що шахту можуть закрити, аби не допустити зростання жертв: «Шахта Засядька видобуває 3 мільйони тонн вугілля. Враховуючи те, що в Україні дефіцит 6 мільйонів тонн коксівного вугілля, звичайно, ми зустрінемось з колосальними економічними проблемами. Але сьогодні йшлося про те, як не допустити надалі загибелі людей»

Вчора ввечері на шахті імені Засядька в Донецьку стався третій вибух, внаслідок якого загинули 5 шахтарів, 66 – шпиталізували, з них 22 – у тяжкому стані.

Позавчора через аварію до лікарні потрапили 44 гірники.

А наймасовіша аварія на вугільних підприємствах за всю історію України сталася на цій шахті 18 листопада. Тоді загинули 100 гірників. Ще один пізніше помер у лікарні.

******** Сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода редактор Донецької міської газети «Громадська правда» Сергій Фурманюк повідомив: «Зараз у відділ кадрів вишукуються цілі черги тих, хто звільняється з шахти. Це, по-перше, ті шахтарі, які не так вже давно на шахті (десь місяць-два), у них немає пенсійного стажу, тобто треба ще довго працювати, щоб заробити якісь пільги. Вони зараз вже не мають ніяких сподівань, що тут буде якась праця. І сам Звягільський, як мені говорили, навіть каже, що шахта – банкрот. Тут варто пояснити, що кадрові гірники кажуть, що це – дуже передчасно, не треба звільнятися. Треба, щоб запрацювала профспілка гірників, треба наполягати на своїх правах. Не можна працювати в небезпечних умовах, треба вимагати, щоб була належна техніка безпеки праці і, якщо буде, все ж таки, ухвалене рішення про закриття копальні, то тоді у тих робітників «народжуються» пільги (і на житло, і пільги з приводу того, де працевлаштуватися). Закон передбачає, що понад 2 роки шахтар має право отримувати зарплатню, розміром десь у 50 відсотків від тієї, яку він тепер отримує. Тому зараз, як кажуть на шахті, керівництво «навіть задоволене тим, що люди стають у черги і звільняються». Зараз говорять, що «шахта Засядька – це похоронне бюро», а особливо це стосується якраз тих самих профспілок, це можна сказати як про традиційні профспілки, які очолює Фурманов – член Партії регіонів, народний депутат України, і ті, що очолює також нардеп від фракції БЮТ Волинець. А ті люди, які недавно працюють на шахті, – це переважно гірники не з Донецька, а з «депресивних регіонів» – з Добропілля, Дімірова, понад 700 осіб».
XS
SM
MD
LG