Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути Арсенію Яценюку новим спікером?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Роздуми над спікером. Сьогодні, напередодні обрання голови Верховної Ради, парламентарі повинні були з’ясувати всі «ЗА» і «ПРОТИ» щодо кандидатури Арсенія Яценюка. Які шанси стати новим спікером має президентський протеже, і чи означатиме позитивне голосування за цю кандидатуру таку ж підтримку нового Прем’єра Тимошенко?

(RadioSvoboda.Ua)
Арсеній Яценюк стає козирем Президента. Віктор Ющенко кинув його на парламентський стіл – запропонував Яценюка на посаду міністра закордонних справ – після того, як минулий парламент тричі провалив кандидатуру Володимира Огризка. Тепер Президент протегує Арсенія Яценюка у спікерське крісло. Втім, навіть представники «Народної самооборони», які більше за інших наполягали на кандидатурі спікера В’ячеслава Кириленка, погоджуються, що Арсеній Яценюк є компромісною фігурою серед нунсівців, який не викликає антагонізму в іншого табору.

Олесь Доній: «Для франції НУНС мінусом є те, що фракція визначалася з іншим кандидатом і, фактично, була змушена змінити свою точку зору. А все, що робиться під тиском, має неприємний осад. Щодо позитивів, то Арсеній Яценюк є компромісною фігурою і в помаранчевому таборі, з огляду на врахування інтересів і Президента зокрема. Так само він є достатньо нейтральною кандидатурою і для протилежного табору, адже зараз він діючий міністр в уряді Януковича».

Партія регіонів хоче зустрітися з Яценюком

Представники ж Партії регіонів і справді не висловлюються проти Яценюка. Лідер регіоналів Раїса Богатирьова навіть заявила, що її політична сила готова зустрітися з ним напередодні голосування.

Раїса Богатирьова: «Якщо пропозиції до нас надійдуть, ми без сумніву зустрінемося з Арсенієм Яценюком. Ми зустрічатимемося з тими кандидатами, які будуть висунуті, які будуть мати бажання попередньо обговорити це питання з фракцією Партії регіонів. А далі будемо визначатися. Головним пріоритетом є, щоб ця людина була професійно підготовлена, яка б змогла організувати роботу як парламентської більшості, так і опозиції».

Голосування за спікера – випробування для коаліції?

Втім, вдала спікеріада, якщо вона такою буде, ще не означатиме, що вдалим буде і голосування за кандидатуру Тимошенко-Прем’єра, зазначає політичний експерт Андрій Єрмолаєв: «У Юлії Тимошенко дійсно є шанс стати Прем’єром. Але зараз парламент призначає не лише Прем’єра, але й міністрів. Уявімо собі, що буде конфлікт після голосування. Тож можлива ситуація після прем’єріади тривалого гальмування з призначенням всього складу Кабінету Міністрів».

Своє слово новому спікеру Верховна Рада має сказати завтра. За коаліційними домовленостями БЮТ-НУНС, квота парламентського голови відійшла «Нашій Україні – Народній самообороні». Раніше на цю посаду претендував В’ячеслав Кириленко. Втім, після тривалих дебатів пан Кириленко зробив самовідвід. А Президент Ющенко запропонував кандидатуру Арсенія Яценюка.

Експерти ж зазначають, що голосування за спікера є свого роду випробуванням для коаліції, оскільки воно відбувається таємно. До того ж, нинішня коаліція має всього два голоси переваги.

Матеріали до теми:

• Рифи і підводні камені демократичної коаліції • Партія регіонів у шостому скликанні • Що може спікер? • Україна має коаліцію! Що далі?
XS
SM
MD
LG