Доступність посилання

ТОП новини

Влада Росії задоволена результатами виборів, опозиція обурена, західні спостерігачі називають їх несправедливими


Юлія Жмакіна Москва, 3 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російська влада цілком задоволена результатами виборів до Державної Думи. Опозиція як під час передвиборної кампанії, так і у день волевиявлення, звертаючи увагу на рівень порушень, називає ці вибори злочином. Західні ж спостерігачі оцінили російські парламентські вибори як несправедливі.

Росія -- Міліція затримує учасників Об''єднаної опозиції під час демонстрації у Санкт-Петербурхі, 3-го грудня 2007 р.
(epa)
Топ-тема обговорень – якщо це були не просто вибори до парламенту, а референдум із довіри Путіну, то про що свідчать понад 64% «Єдиної Росії», партії, чий список очолював президент (до речі, у бюлетенях – стояла не п''ятірка лідерів списку і навіть не трійка, а лише одна персона)?

Єдинороси, яких тепер у парламенті конституційна більшість, кажуть— це перемога партії і Путіна. Прискіпливі ж математики зазначають: віддавши себе на виборах партії, Путін втратив понад 8 мільйонів голосів. Адже 2004 року на президентських виборах у Путіна було понад 71% – це 49 мільйонів росіян.

Першу оцінку результатам нинішніх виборів дав сам Президент Росії Владімір Путін. Він подякував тим виборцям, які голосували за «Єдину Росію». «Я очолював список цієї партії і, звичайно, це знак довіри», – зазначив Путін. За його словами, вибори до Держдуми показали, що росіяни не допустять деструктивного розвитку країни, як це було у деяких державах на пострадянському просторі.

У Чечні майже 100%, в Інгушетії – 98%?

Нині оброблені 98% голосів. До Держдуми потрапляє 4 партії. Крім «Єдиної Росії», це комуністи (друге місце, 11,6%), ЛДПР (8%) та «Справедлива Росія» (7,8). І повне фіаско ліберальних і опозиційних до путінської влади партій «Яблуко» та «Союзу правих сил» (у них, за попередніми даними, трохи вище 1% голосів).

Однак лідер «яблучників» Григорій Явлінський вважає свою «місію виконаною»: «Це була нерівна боротьба. Тут не було рівної політичної конкуренції. Це були зовсім різні умови, у яких перебували офіційна державна пропаганда і опозиційна партія «Яблуко». Ми дуже вдячні нашим виборцям. У нас є мільйони виборців. Ми знали, що вибори несправедливі. Ми знали, що ці вибори будуть повні фальсифікацій. І все це підтвердилося.Та все ж можливість заявити про небезпеку, що насувається, і заявити про інше, альтернативне рішення для нас було важливішим, ніж формальні підрахунки, які сьогодні фальсифікуються».

Оцінювати порушення під час виборчої кампанії було не так важко. Скажімо, у так званий День тиші (коли заборонена агітація) Москва була щедро прикрашена рекламою «Єдина Росія». Тиск на виборця здійснювався майже відкрито, коли батьків школярів закликало керівництво шкіл голосувати за путінську партію, медсестрам, дрібним підприємцям відкрито погрожували звільненням, знищенням бізнесу. Про ЗМІ і казати не варто. Альтернативою були поодинокі медіа. У день виборів, за різними оцінками, порушення були кричущими – голосування за межами дільниць, відкріпні талони. Ну і явка на Північному Кавказі (у Чечні проголосувало майже 100% населення, в Інгушетії – 98%). Все це зрозумілі демократичному світу ознаки.

ОБСЄ: вибори в Росії несправедливі

Висновок спостерігачів від Парламентських Асамблей Ради Європи та ОБСЄ такий: вибори у Росії були несправедливими через обмежений доступ до ЗМІ усіх, крім провладної, партій, злиття держави і партій, а також нерівні умови для малих партій у передвиборній кампанії.

Голова Парламентської Асамблеї Організації з безпеки і співробітництва у Європі Йоран Леннмаркер заявив: «Наш основний висновок такий: ці вибори не відповідали багатьом вимогам і стандартам ОБСЄ та Ради Європи. Тобто, ми кажемо, що це не були чесні вибори».

А заступник глави ПА ОБСЄ Кіммо Кіл’юнен зазначив: «Існує проблема у принципі. Тому що виконавча гілка влади відіграє велику роль стосовно партійної політики. І це не нормально. І це має вплив на результати, на що ми і звернули увагу».

Вийшло так, що виконавча влада фактично сама обирала парламент, зауважив Кіммо Кіл’юнен, і це є проблемою, «ці вибори були зроблені по-російськи».

Цікаво, що лідер російських комуністів Геннадій Зюганов вважає критику виборів до Держдуми з боку ПА РЄ та ОБСЄ обґрунтованою. Першими про понад 10 тисяч зафіксованих порушень заявили комуністи.

Лідер КПРФ Геннадій Зюганов зазначив: «Ми підіб''ємо підсумки у найближчі 2-3 дні і визначимося, що далі робити. Але ми не згодні з такого роду виборами. Вони країні не потрібні. Це не вибори. Це насильство».

Вибори лише «з перекосом» чи «реставрація автократичної системи влади»?

А от один із кремлівських ідеологів, керівник Фонду ефективної політики Гліб Павловський швидко вигадав «алібі» владі: «По-російськи вони були досить справедливими з тим перекосом, який створюється з існуванням партії влади. Партія влади у будь-якій країні, де вона є і є більшістю, вона створює перекіс усього адміністративного апарату. Усюди, де завгодно: у Японії, Італії, Німеччині, Мексіці — одна партія творить перевагу в тому числі і масу дрібних окремих несправедливостей, які мало впливають на результат голосування в цілому».

Історик Річард Пайпс, який свого часу керував радянським відділом Ради національної безпеки в адміністрації президента Рейгана, назвав результати нинішніх виборів ключовим моментом реставрації автократичної системи влади.

XS
SM
MD
LG