Доступність посилання

ТОП новини

Як комунальники у Рівному «дбають» про ветеранів


Валентина Одарченко Рівне, 4 грудня 2007(RadioSvoboda.Ua) – «Вибивати» гроші з боржників – справа непроста. Особливо для начальників ЖЕКів. Тому, коли за надані і ненадані послуги відмовляються платити заможні городяни, борги здебільшого відсуджують у малозабезпечених. Таких, як 83-річна рівнянка Галина Петренко-Кухарчук.

Галина Петренко-Кухарчук удома
(RadioSvoboda.Ua)
Цього літа самотня жінка пережила складну операцію на очах, але зір майже не поновився. Про проблеми з житлово-комунальним підприємством «Паркове» вона навіть не підозрювала – її борг був реструктуризований після рішення суду, на який вона так і не змогла прийти. Якби прийшла – доводила б, що суму треба суттєво зменшити. Тим паче, що договір про надання послуг дане підприємство уклало з нею тільки в 2006 році.

Галина Петренко-Кухарчук: «Прибирання на дворі – не було, хай скажуть люди, сусіди, того світла ввечері – на одному стовпі, що належить до ліцею, а раніше й того не було…»

Все ж за відсутності пані Петренко-Кухарчук суд визнав борг за останніх три роки – 400 гривень. На цю суму і була вкладена угода з ЖКП. Кошти вносила з її пенсії соціальна працівниця. Але настав час поновлення довідок, і начальник ЖКП Микола Полюхович вписав туди додаткові кошти. Та за умов зростання боргу субсидій не дають. Чому так, це Радіо Свобода намагалася з’ясувати у пана Полюховича і соціальної працівниці Оксани Скибан.

Радіо Свобода: Є рішення суду про борг, який вона й зобов’язалася сплатити… Воно є й у вас.

Начальник ЖКП "Паркове" Микола Полюхович, для якого суд - не остання інстанція
(RadioSvoboda.Ua)
Микола Полюхович: Воно мені не треба, я його дуже гарно знаю. Сума боргу – за 6 років, а присудили – три, так, ми це прекрасно знаємо…

Радіо Свобода: У такому випадку ви повинні реструктуризовувати борг за три останніх роки.

Микола Полюхович: Ні! Верховна Рада ухвалила таку постанову – увесь борг, який є… Є Інструкція, порядок…

Оксана Скибан: Але ж є договір на 400 гривень…

Микола Полюхович: Виключіть радіо (диктофон – авт.), бо я не буду нічого говорити. Виключіть, і вийдіть із кабінету, щоб я його не бачив…

Переконати чиновника не вдалося, а оскільки ця розмова відбувалася останнього дня для оформлення субсидій, то стареньку жінку їх позбавили.

Жінці радять подавати в суд на начальника ЖКП

Прокоментувати дану ситуацію Радіо Свобода попросило Володимира Лап''юка, заступника начальника міського Житлово-комунального управління.

Володимир Лап''юк: Відповідно до рішення суду, він повинен його виконати, а не чинити на свій розсуд.

Радіо Свобода: Тобто, виходить, що начальник ЖКП винен у тому, що людина тепер не отримуватиме субсидій…

Володимир Лап''юк: Потрібно, щоб Петренко-Кухарчук Галина Петрівна подала до суду на керівника підприємства, ЖКП…

Радіо Свобода: А як у такому випадку сплачувати зараз?

Володимир Лап''юк: Можливо, доведеться платити повну суму. А тоді, коли буде рішення суду на її користь, – тоді буде зроблено перерахунок…

У лавах УПА боролася за Українську Державу, а зараз беззахисна

Чи спроможна Галина Петренко платити щомісяця комунальні витрати без субсидії, питання риторичне, бо живе вона і зараз більш ніж ощадливо.

Галина Петренко-Кухарчук: «Дуже трудно, ще ж потрібно зараз купувати ліки, а вони такі дорогі… От узяла зараз на 150 гривень – на тиждень вистачило. Пенсія, хоч і добавили, вона невелика. От сьогодні з’їла один шматочок хліба і випила трохи кислого молока, та ще лишила на пізніше. Ось так, як-небудь, живу…»

Залишається додати, що Галина Петренко-Кухарчук – людина неординарна. Уся її сім’я під час війни пішла в УПА. Пані Галина була зв’язковою командира «Поліської січі» Тараса Бульби-Боровця, дивом вижила у сталінських таборах... Але нині вона беззахисна перед чиновницьким свавіллям – у державі, за яку боролись і загинули її чоловік, батько і шестеро рідних братів.
XS
SM
MD
LG