Доступність посилання

ТОП новини

Втрата довіри громадськості – головна причина відставки латвійського уряду


Людмила Пилип Рига, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Прем’єр-міністр Латвії Айгарс Калвітіс подав у відставку, а вже завтра латвійський парламент розглядатиме питання про відставку Кабінету міністрів. Президент Латвії Валдіс Затлерс планує найближчим часом оголосити кандидатуру на посаду нового керівника уряду. Передбачається, що ще до Різдвяних свят розпочне роботу новий Кабінет міністрів Латвії.

Айгарс Калвітіс увійде в історію Латвії, як єдиний прем’єр-міністр, який займав цю посаду три роки поспіль.

Коментуючи зроблене, прем’єр зазначив: «У нас був гарний тандем з екс-президентом Вайрою Віке-Фрейбергою. Завдяки її підтримці вдалось вирішити низку завдань, з якими не справилися попередні уряди. Зокрема, –це ухвалення Конвенції щодо захисту прав національних меншин та ратифікація угоди про кордон з Росією».

Однак відставка латвійського прем’єра була обумовлена низкою причин. Зокрема, нездатністю очолюваного ним уряду стримати значні темпи інфляції та покращити економічну ситуацію в країні.

Латвійців обурило звільнення «головного» борця з корупцією

Незадоволення латвійської громадськості, яке вилилось у масові акції протесту, також викликало рішення Айгарса Калвітіса зняти з посади керівника Бюро по боротьбі з корупцією Олексія Лорскутова. Згадане Бюро проводило в країні активну роботу, зокрема, у підозрі в корупції було затримані представники поліції, прокурори, судді та мери.

Під тиском громадськості Айгарс Калвітіс був змушений відновити Лоскутова на посаді керівника Бюро по боротьбі з корупцією, а сам оголосив, що піде 5 грудня у відставку. Тайм-аут був взятий лише для завершення урядом важливих справ, зокрема, ухвалення бюджету на 2008 рік.

Процедуру формування нового уряду взяв під особистий контроль Президент Латвії Валдіс Затлерс. На думку курівника Латвії, новий прем’єр має бути здатним не лише запропонувати переконливий план стабілізації економічної та політичної ситуації в країні, а також зібрати дієздатну команду членів нового уряду.

Валдіс Затлерс: «Я думаю, що в процесі формування нового уряду нема місця поспіху. Головне – це створення дієздатного уряду. Одне можу сказати точно, консультації з претендентами розпочнуться з 6 грудня».

Кандидати у прем’єри пройдуть процедуру відкритого обговорення

Претенденти на посаду керівника нового уряду, серед яких, міністр фінансів Оскар Спурдзиньш, міністр внутрішніх справ Івар Годманіс, а також представник від опозиції Валдіс Домбровскіс, мають пройти процедуру відкритого обговорення в парламенті, яке транслюватимуть у прямому телеефірі. Лише після цього Президент оголосить кандидатуру нового прем’єра.

«Не буде так, що наприклад у суботу ввечері ми оголосили кандидатуру прем’єра, а у неділю її затвердили. За будь-якої ситуації і не залежно від кількості кандидатур, буде визначений час для публічного обговорення їх», – запевнив Президент Латвії Валдіс Затлерс

Експерти прогнозують, що новий кабмін буде обраний до Різдва. На їхню думку, майбутній уряд формуватимуть політичні партії, які входили до складу нинішньої урядової коаліції. Інтрига полягає лише в тому, чи будуть запрошені до нового уряду праві опозиційні сили.
XS
SM
MD
LG