Доступність посилання

ТОП новини

Офіцер є офіцер. Перехід української армії на контрактну основу почнеться 2009 року. Які будуть вимоги до офіцерів і що заважає реформуванню армії?


Наталка Коваленко, Віола Бурда У День Збройних Сил України Президент Віктор Ющенко зазначив, що українська армія має бути мобільною, дисциплінованою та патріотичною. Захист Батьківщини має стати професією, а не обов’язком кожного чоловіка, заявив Президент. Згідно з державними планами, в Україні перехід армії на контрактну основу почнеться 2009 року. Утім, експерти застерігають: ще кілька років військовим доведеться пережити нелегкі часи реформ. А вимоги до офіцерів будуть вищими. Чи мінятиметься система освіти для військових?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи є сильною українська армія? Чи зможе вона захистити Україну в разі потреби?
Оля, менеджер:
- Немає кому показувати, як захищати Україну, та й підкупне все у нас в країні. А ще це і залежність наркотична, і від куріння. І якщо є гроші, то зрозуміло, що кожна мати відкупить свою дитину, щоб її там не вбили чи не прийшов додому калікою.
Петро, пенсіонер:
- В Україні немає армії. Я служив в армії, тоді була дисципліна. А зараз армія у нас слабка. Сьогодні вона не зможе нас захистити, може, колись, але не сьогодні, років через 5-6, а то й більше.
Галина, пенсіонерка:
- Що там може бути сильне, коли таке в країні робиться? Я за те, щоб армію перевели на контрактну основу щоб була професійна армія.
Марія, студентка:
- Не сильна армія. Наші хлопці чи то не дуже сильні, чи то не мужні. Не сподіваюсь, що захистять.
Сергій, будівельник:
- Я служив давно, в радянській армії. Я не знаю, яка вона там зараз, але сподіваюся, що сильна настільки, щоб змогла захистити нашу землю.
Реформована армія потребуватиме менше офіцерів

Полковник Віталій Хацановський, заступник начальника Національної академії оборони України, отримує уже четверту військову освіту, знає кілька мов і стріляє з усіх видів зброї. Він переконаний, що освіта українських офіцерів найкраща. Єдине, каже він, що реформована армія потребуватиме менше офіцерів, аніж їх є зараз. Проблема освіти не найактуальніша, головне вирішити соціальні питання, говорить Віталій Хацановський:

«Я готував наші бригади в Ірак і Ліберію. Я знаю, що це таке контрактники і як їх готувати. Насправді, з ними проблем немає. Проблема в тому, як їм зробити нормальні соціальні умови, дати достойну заробітну плату і чим їх зайняти в час, коли вони не на службі. Оце і вся проблема ».

Підготовка кадрів — це важливіше за грошові та соціальні питання

Натомість експерт з військової тематики Андрій Єрмолаєв вважає другорядними якраз грошові та соціальні питання. А от підготовка кадрів — це важливіше. Оскільки армія має бути сучасною та мобільною, то, наприклад, підготовка танкістів уже не актуальна.

Підготовка танкістів уже не актуальна
(Ukrinform)
«Кількість фахівців із середньою та вищою освітою має бути орієнтована на ту структуру армії, на ті завдання, які сучасна армія має виконувати. Це вже сфера, щодо якої й досі тривають серйозні дискусії серед військових стратегів і серед фахівців у царині національної безпеки».

Єдине, що заважає реформувати армію, це популізм з боку політиків

Рівень освіти в українських військових закладах цілком достойний, вважає Мішель Дюре, директор Центру інформатизації та документації НАТО в Україні. Єдине, що заважає реформувати армію, це популізм з боку політиків. Військові ж уже довели свою спроможність якісно працювати і в Іраку, і в Ліберії, і в Лівані.

Українські моряки і в свято на бойовому посту

У день Збройних Сил України, моряки корвету «Луцьк» зустрічають у Середземному морі разом із італійськими колегами. Деталі знає кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

«На корветі “Вінниця” б’ють склянки. Я перебуваю у Стрілецькій бухті Севастополя, де базуються кораблі українського флоту. Одне місце біля причалу вільне: корвет “Луцьк” зараз у Середземномор’ї. Український корабель бере участь в антитерористичній операції НАТО “Активні зусилля”. Завдання його екіпажу – спільно з колегами з італійського фрегату «Артиглієрі» проводити опитування та оглядові операції цивільних суден у визначеному районі Середземного моря.

Корвет ВМС України «Тернопіль»
(RadioSvoboda.Ua)
Це вже третя місія українських військових кораблів в антитерористичній операції, але друга – саме у бойовій її частині. Влітку в «Активних зусиллях» брав участь корвет «Тернопіль». І тоді дії українських моряків отримали високу оцінку з боку керівництва Північноатлантичного Альянсу.

Для них участь у цій операції НАТО надзвичайно корисна: це цінний бойовий досвід, просування до тих стандартів, за якими діють флоти провідних держав. Але, крім того, Україна таким чином робить свій внесок для колективної безпеки в Європі.

Бойове патрулювання український та італійський кораблі розпочали тиждень тому. І, можливо, саме в ті хвилини, коли українські військовики відкорковують шампанське з нагоди Дня Збройних Сил України, їхні колеги з корвету “Луцьк” під прицілами гармат італійського фрегата проводять опитування чи огляд одного з підозрілих середземноморських суден».


Що потрібно зробити для переходу української армії на контрактну основу?

Тарас — колишній військовий. Нинішня українська армія — це сумне видовище, говорить він. Надія тільки на те, що колись вона стане професійною.

«Тут нічого не залишилось із військової техніки. Слабка армія дуже. Військові училища вже не ті, що були колись. Здорові у армію не йдуть, адже там дідівщина процвітає, підкупи. Беруть служити хворих, а з них такі солдати ...слабкі. Яка там сильна армія?!»

Хто служитиме в професійній армії?

Закон України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", ухвалений 19 грудня 2006 року Верховною Радою України, передбачає виділення Міністерству оборони 8457,4 млн. грн. (1,42% від ВВП - 594,1 млрд. грн..) Потреба Міністерства оборони на 2007 рік забезпечена на рівні 64,6%.
(ukrinform)
Для переходу армії на контрактну основу треба зробити дуже багато, каже колишній військовий і колишній народний депутат Георгій Крючков. Перше — це фінансування, яке за законом, має становити не менше, аніж три відсотки від внутрішнього валового продукту. Зараз грошей на армію виділяється майже вдвічі менше. Залишається відкритим і питання кадрів — хто саме служитиме в професійній армії.

«Забезпечення житлом. Наявність підготовлених людей, які могли б прийти у військо. Потрібно, щоб були фахівці, щоб був чесний люд. Потрібно все-таки сучасне ракетне озброєння, сучасне управління, авіація, бойові кораблі і високоточна зброя, якої у нас замало. Це найголовніше».

Національні збройні сили Латвії вирішили зробити новий акцент у професійній підготовці солдатів

На початку цього року Латвія, колишня радянська республіка, перевела армію на контрактну основу.

До цього ситуація була подібною до української — хлопці не хотіли служити Батьківщині. До того ж, студентів звільняли від призову, а тому інтелектуальний рівень солдатів був низьким. Зараз вимога до претендента на військового професіонала — це середня освіта.Тих, хто проходить конкурс, відправляють на навчання у військові заклади. Розповідає кореспондентка Радіо Свобода в Ризі Людмила Пилип:

«Членство країни в НАТО та наявність у лавах Національних збройних сил лише професійних військових уже визначає необхідні і досить високі стандарти, яких у країні притримуються. Раніше служба в армії не була популярною серед латвійців. Більшість молодих людей призовного віку, які могли стати громадянами Латвії, цього не робили лише через те, що не хотіли служити в армії. Беручи до уваги той факт, що в Латвії на строкову службу не призивали студентів, рівень освіти солдатів був досить низьким.

Сьогодні стати професійним військовим може громадянин Латвії від 19 до 40 років. Він повинен мати середню освіту, оскільки лише на її основі можна стати курсантом латвійської Національної академії оборони, навчатися в школі інструкторів, де можна отримати ступінь капрала та спеціальність командира відділення. Також у місті Лієпая діє навчальний центр Морських сил НЗС та школа водолазів Балтії. Командир школи водолазів капітан-лейтенант Андріс Бокумс повідомив, що в школі водолазів навчались і українці. Також українські військові фахівці підвищували свій рівень у Балтійському військовому коледжі.

Зараз у професійну армію Латвії конкурс — дві особи на місце. Молоді люди шукають стабільності, гарної платні, чітких умов та перспектив. Армія готова заплатити за вищу освіту контрактника, якщо їй потрібна та чи інша спеціальність. Йдуть в армію і дівчата. Оскільки Латвія бере участь у миротворчих операціях, то військовослужбовці повинні володіти іноземними мовами, особливо англійською. Нещодавно Національні збройні сили Латвії вирішили зробити новий акцент у професійній підготовці солдатів. Латвійські військові не тільки навчаються альпіністській справі, але й оволодівають мовою фарсі. Все це знадобиться для служби в Афганістані, де перебуває латвійський контингент».


Як зазначають експерти, до повного переходу на контрактну основу українським військовим доведеться ще кілька років пережити нелегкі часи реформ, а вимоги до офіцерів будуть вищими.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG