Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі обговорювали Молдову і Придністров''я


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 грудня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Співпраця Кишинева з Євросоюзом і НАТО та шляхи врегулювання Придністровського конфлікту – про це в середу і четвер говорив у Брюсселі Президент Молдови Владімір Воронін під час зустрічі з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єром Соланою, Комісаром ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер і Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером.

(RadioSvoboda.Ua)
Воронін є частим гостем у Брюсселі – це був уже його четвертий візит. Представники Євросоюзу висловили йому побажання і надалі працювати над врегулюванням придністровського конфлікту, продовжувати всеосяжні реформи в Молдові.

Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Ферреро-Вальднер зазначила: «Що рівнозначно важливо, так це продовжувати працювати над покращенням верховенства права і надалі боротися з корупцією. Я також хочу сказати, що ми хвалимо президента Вороніна за всі його зусилля, які він докладає, щоб швидше врегулювати придністровський конфлікт».

У Євросоюзі, додала Ферреро-Вальднер, знають, що вирішити придністровську проблему непросто, але у будь-якому разі підтримують життєздатну молдовську державу, основану на принципах територіальної цілісності, суверенітеті, демократії і верховенства права.

Допомога ЕС Молдові – найбільша з огляду на душу населення

Ферреро-Вальднер нагадала, що на 2007-2010 роки Єврокомісія виділила Кишиневу приблизно 210 мільйонів євро, що у перерахунку на душу населення є найбільшим внеском Брюсселя для країн-сусідів ЄС.

Президент Воронін подякував за підтримку його країни з боку Євросоюзу і заявив, що це допомагає Молдові просуватися шляхом реформ. За його словами, нині Молдова є іншою країною, ніж три роки тому, коли розпочалася співпраця Кишинева і Брюсселя на основі Плану дій.

Владімір Воронін: «Я згоден з пані комісаром, що нам слід зробити ще багато в галузі покращення судової системи, свободи мас-медіа, прав людини, покращення інвестиційного клімату, боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Але і тут результати, які ми маємо зараз, не можна порівняти з ситуацією, що була 3 роки тому».

«Треба перейти від слів до дій»

У перший день візиту Владіміра Вороніна до Брюсселя у Центрі досліджень європейської політики відбулася конференція про сепаратизм у Молдові. Спецпредставник ЄС з Молдови Кальман Міжеї заявив, що при вирішенні конфліктної ситуації з Придністров''ям правові аргументи використовують не дуже систематично.

Кальман Міжеї: «Звичайно, навіть у нинішній ситуації присутня ступінь правових аргументів і ступінь правової логіки. Так, ніхто не визнає Придністровську республіку, всі беззастережно визнають важливість правових аргументів, але це не йде дуже далеко».

Марк Майер, представник Асоціації адвокатів Нью-Йорка, що зробила дослідження щодо замороженого конфлікту в Молдові, закликає при вирішенні придністровської проблеми перейти від слів до дій.

«У якийсь момент Росія зрозуміє, що особливу проблему Придністров''я справді не варто загострювати. Зараз не існує справжнього загострення, існує тільки багато розмов. Якщо ж відійти від цього курсу і перейти до дій, тоді, можливо, вся ситуація може змінитися на краще», – наголосив представник Асоціації адвокатів Нью-Йорка.
XS
SM
MD
LG