Доступність посилання

ТОП новини

Чи піде Мустафа Джемілєв – головне питання нинішнього Курултаю


Володимир Притула Сімферополь, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи залишиться Мустафа Джемілєв головою нового Меджлісу – головне питання 5-го Курултаю. Сьогодні у Сімферополі розпочав свою триденну роботу загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв востаннє як голова Меджлісу?
(RadioSvoboda.Ua)
Традиційно Курултай починається з молитви. Муфтій мусульман Криму аджа Еміралі-ефенді благословляє з’їзд і бажає єдності «у думках, словах і діях». Останній вислів муфтія насправді належить його попереднику – Нуману Челебі-Джихану, лідеру кримських мусульман і голові першого Курултаю 1917 року.

«Символічно, що саме сьогодні минає 90 років від дня відкриття першого Курултаю і тема єдності як і тоді залишається актуальною для кримськотатарського народу і через 90 років», – заявив у своєму виступі лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв.

«Має бути змінність – я вже 16 років голова Меджлісу...»

Курултай, традиційна форма національного самоврядування кримськотатарського народу, був відновлений 1991 року, і з того часу його виконавчий орган Меджліс очолює відомий колишній дисидент і правозахисник Мустафа Джемілєв. Перед з’їздом він заявив соратникам, що хоче піти. В інтерв’ю Радіо Свобода 64-річний лідер кримських татар заявив, що відчуває: час поступитися молодшим.

Мустафа Джемілєв: «Має бути змінність – я вже 16 років голова Меджлісу, стає вже непристойно. Є в нас досить молодих, освічених та енергійних людей, які можуть очолити Меджліс. А крім того, дуже важко поєднувати цю посаду з роботою у Верховній Раді України. Коли там було нас двоє, то я був спокійний – Рефат Чубаров у парламенті робив усю роботу, пов’язану з нашими проблемами. Але так сталося, що зараз у Верховній Раді я один».

Рефат Чубаров — делегат Курултаю
(RadioSvoboda.Ua)
За словами Мустафи Джемілєва, він бачить на посаді голови Меджлісу свого першого заступника Рефата Чубарова – 50-літнього історика-архівіста, який двічі був народним депутатом України, а також заступником голови Верховної Ради Криму.

Кримський аналітик Микола Семена каже, що Чубаров був би гідною заміною Мустафі Джемілєву: «Кандидатура Рефата Чубарова змогла б сьогодні об''єднати всі частини кримськотатарського народу і всі політичні течії народу і спрямувати в одне русло. Цьому сприятиме, по-перше, величезний досвід як публічного політика і багатолітнього народного депутата, по-друге, він має чудову освіту і впливові зв''язки у політичних колах України, по-третє, величезний авторитет серед кримськотатарського народу».

Чубаров закликає Джемілєва залишитися ще на рік

Проте сам Рефат Чубаров заявив напередодні, що проситиме Курултай і Мустафу Джемілєва, щоб останній попрацював ще рік – щоб за цей час реформувати органи національного самоврядування кримських татар. Місцеві оглядачі пояснюють це тим, що насправді зараз у національному русі більший вплив має не популярний і відомий усім Рефат Чубаров, а інший заступник голови Меджлісу, непублічний апаратник Ремзі Ільясов.

Голосування з кадрових питань на Курултаї відбудеться завтра. До речі, Мустафа Джемілєв – перший голова Меджлісу, який іде з посади добровільно. Його попередника Челебі-Джихана розстріляли комуністи.

Матеріали до теми:

• І Курултай і проголошення Кримської Народної Республіки • У Сімферополі вже майже місяць протестують кримські татари
XS
SM
MD
LG