Доступність посилання

ТОП новини

Іск’я – острів, де живе краса і молодість


Наталка Кудрик Рим, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Тірренському морі в Неаполітанській затоці понад дві тисячі років тому древні греки відкрили дивний острів Іск’я. Морська вода, гарні краєвиди і м’який середземноморський клімат – далеко не всі принади райського місця. Через вулканічне походження острів славиться численними термальними джерелами, тому Іск’я – це не тільки популярний курорт, але передусім унікальна здравниця Європи.

Острів Іск’я у Неаполітанській затоці
Від італійського Неаполя модерний білосніжний паром через годину прибуває до берегів оздоровчої Мекки.При наближенні острівні пейзажі Іск’ї змінюються щохвилини. Гірська дорога в оточенні височенних кактусів серпантином в’ється між рибальськими поселеннями з рожевими будинками, чорні, похмурі скелі передують веселим піщаним пляжам, а над ними – оливкові і цитрусові сади та кучеряві виноградники.

Тут полюбляли відпочивати знаменитості усіх часів: датський казкар Андерсен, німецький композитор Мендельсон, а тепер частенько папарацці помічають канцлера Німеччини Анґелу Меркель з чоловіком.

Чудодійна сила термальних джерел

Після древніх греків на острові господарювали римляни, котрі і відкрили чудодійну силу термальних джерел, що з-під землі виходять прямо на морське узбережжя.

Професор Джанні Балестієлі розповів: «Серед перших клієнтів були римські легіонери, котрих добре доглядали, бо як військові вони були дуже цінними для Римської імперії. Після воєнних походів легіонери прибували сюди як для відновлення духу, так і для лікування ран або ревматизму».

Термальні джерела створюють натуральні ванни, своєрідні сауни з ідеальним режимом, де можна ніжитися навіть взимку. Температура води від 15 до 40 градусів вище нуля. Завдяки багатому хімічному складу цілющу воду називають джерелом молодості.

Для жінок пропонують численні косметичні програми. Купання у термальних басейнах і садах, інгаляції, грязьові процедури, різні види масажу домомагають вилікувати хронічні захворювання шкіри, дихального апарату, артрити, невралгію та гінекологічні недуги. Тут лікують дитячий діатез і псоріаз. На острові Іск’я нині 100 готелей з термальними джерелами і 4 великих гідропарки.

А дехто лікується місцевою музикою

Помилково думати, що диво-острів приваблює усіх виключно природним багатством. Так один міланський пенсіонер знайшов власний спосіб оздоровлення: «Я приїжджаю сюди не для лікування водою, а для лікування неаполітанською музикою...»

У Неаполітанській затоці Іск’я є найбільшим із трьох островів, котрий заселяють до 40 тисяч жителів. Називають вони себе іскітанцями і кажуть, що їх не слід плутати з неаполітанцями, хоча спілкуються ті й ті подібним діалектом. Доброзичливі іскітанці радо пропонують на вечерю традиційну страву – запечену кролятину з домашнім вином. Люблять потеревенити на терасі, особливо старожили, які бурчать, що раніше Іск’я була красивішою, а тепер, ніби гарна жінка у недбалих чоловічих руках. Головне, що жінка ця таки залишається гарною!
XS
SM
MD
LG