Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина сподівається стати екологічним лідером


Німеччина, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поки представники світової спільноти дискутують на індонезійському острові Балі про боротьбу з глобальним потеплінням, міжнародна екологічна організація Germanwatch оприлюднила свій черговий індекс. Цей рейтинг оцінює потуги країн, спрямовані на захист клімату. Перше місце серед 56 країн світу посіла Швеція. Несподівано покращила свої позиції Німеччина, піднявшись з п‘ятого на друге місце. Україна ж перебуває на 47-му місці.

Експерти з Germanwatch позитивно оцінили той факт, що останнім часом у Німеччині дещо скоротилися обсяги викидів парникових газів. Екологи також привітали наміри німецьких політиків стосовно захисту клімату. Цього тижня німецький уряд ухвалив цілий пакет заходів, спрямованих на боротьбу з глобальним потеплінням і поставив перед собою досить амбітні цілі – до 2020 року скоротити викид газу СО-2 в атмосферу на 40 відсотків у порівнянні з 1990 роком.

Загалом йдеться про 14 різних законів і розпоряджень, що покликані допомогти ощадливіше використовувати тепло, електроенергію і спонукати автомобільну промисловість створювати економічні автомобілі. Важливе місце займає модернізація будинків, оскільки саме в будівлях використовується 40 відсотків енергії. Зокрема, йдеться про підвищення теплоізоляції, а також про посилене використання альтернативних джерел енергії – наприклад, встановлення на дахах сонячних колекторів.

Початок прощання з нафтою і вугіллям?

«У першу чергу від реалізації таких планів виграють споживачі, оскільки ми допоможемо їм економити енергію», – сказав міністр довкілля Німеччини Зіґмар Ґабріель. За його словами, завдяки ефекту економії інвестиції швидко виправдають себе. Міністр переконаний, що реалізація запропонованих планів просуне Німеччину далеко вперед у справі захисту клімату. Крім того, висловлюються сподівання, що такі нововведення нарешті стануть початком прощання з нафтою і вугіллям. Німецький уряд розраховує, що у 2020 році в країні за рахунок фотовольтажних установок, вітряних електростанцій та біомаси покриватиметься вже 30 відсотків потреб в електроенергії, а не 12, як зараз.

Спілки захисту інтересів споживачів схвально відгукнулися на такі пропозиції. Його представники називають розроблений урядом пакет законів «перспективним» і сподіваються, що тепер споживачі й підприємства почнуть нарешті інтенсивно інвестувати в розбудову екологічних проектів. А от Федеральний союз нових постачальників електроенергії побоюється, що реалізація таких планів може лягти додатковим фінансовим тягарем на плечі споживачів. Екологічні ж організації називають урядові плани недосконалими.Вони нарікають і на те, що в Німеччині й надалі планується будівництво вугільних електростанцій.

Матеріали до теми:

• Європа успішно скорочує викиди парникових газів, але потрібні додаткові зусилля • За захист природи колишній віце-президент США Ал Ґор став нобелівським лауреатом миру • «Клімат змінюється! Час діяти!» Активісти Дніпропетровщини пробуджують екологічну свідомість громадськості
XS
SM
MD
LG