Доступність посилання

ТОП новини

Американське ЦРУ знищувало відеозаписи допитів, на яких застосовували тортури?


Василь Зілгалов Прага, 7 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Центральне розвідувальне управління США офіційно визнало, що знищило у 2005 році щонайменше два відеозаписи допитів 2002 року, де фігурували підозрювані у причетності до тероризму. Якщо директор ЦРУ Майкл Хайден пояснює це намаганням убезпечити своїх агентів і їхні родини від помсти терористів, то представники Демократичної партії США і правозахисники з різних організації називають такі дії ЦРУ «повною неповагою до закону» та намаганням приховати «винних у тортурах над в’язнями».

(official site)
Зокрема, «Нью-Йорк Таймс» інформує, що на відеозаписах, зроблених у ЦРУ 2002 року, зафіксовані допити людей, які були причетні до «Аль-Каїди» – у тому числі і допит Абу Зубайди, котрий набирав добровольців у лави смертників терористичної організації. Саме до Зубайди, як пише «Нью-Йорк- Таймс», застосовувалися тортури на кшталт жорстокого методу «занурення у воду», коли у допитуваного виникає відчуття того, що він тоне або задихається. Відзначається також, що сам факт знищення двох згаданих записів у 2005 році, коли вперше пролунали обвинувачення у тортурах на адресу ЦРУ, викликає підозри, що були знищені саме такі кричущі ілюстрації наруги і фізичного насильства над в’язнями.

Директор ЦРУ Майкл Хайден заявив, що перед знищенням відеозаписів ревізори відомства перевіряли у 2003 році законність проведення самих записів та законність зафіксованих на них методів допитів. Перевірка встановила, що їх здійснювали законно. Попри таке запевнення, представники Демократичної партії США вже закликали провести незалежне розслідування обставин знищення відеозаписів та їх створення.

Парадоксальними є ті факти, що представники Комітету Конгресу США з розвідки нічого не знали про знищення відеозаписів ЦРУ, так само, як не знали про існування таких записів і члени комісії з розслідування терактів 11 вересня, які завершили роботу в 2004 році.

Джордж Буш також назвав допити законними

Відомо, що у березні 2002 року, після захоплення вже згаданого Абу Зубайди, була створена спеціальна програма допитів ЦРУ, яку схвалило Міністерство юстиції США. Проти деяких жорстких методів допитів з цієї програми виступало чимало конгресменів США, котрі вважали, що такі брутальні методи заборонені американськими законами. Але президент США Джордж Буш, який визнав існування такої програми ЦРУ, у вересні 2006 року захищав методи допитів як правові і доводив, що вони виявилися ключовими в отриманні надзвичайно важливих даних щодо тероризму.

Джордж Буш: «Ці (допити ЦРУ) процедури були визначені згідно з нашими законами, нашою конституцією і нашими договірними зобов’язаннями. Міністерство юстиції переглянуло і схвалило ці методи як законні. Я не буду описувати тут специфіку їх застосування. Я думаю, ви розумієте чому. Якби я це зробив, то це допомогло б терористам навчитися, як чинити опір допитам і тримати інформацію, яка нам необхідна для запобігання новим терористичним атакам на нашу країну».

Том Маліновський, вашингтонський директор «Г’юмен Райтс Вотч», наголосив, що єдиною причиною знищення цих відеозаписів ЦРУ було те, що «ці стрічки відображають злочинну діяльність... та ілюструють дії тортур, які є кримінальним злочином».
XS
SM
MD
LG