Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні посередники не досягли домовленості стосовно статусу Косова


«Трійка» Контактної групи щодо Косова у складі представника США, Євросоюзу та Росії у п’ятницю представила доповідь у справі переговорів стосовно статусу Косова Генеральному секретареві ООН Пан Ґі Муну.


«Трійка» Контактної групи щодо Косова у складі представника США, Євросоюзу та Росії у п’ятницю представила доповідь у справі переговорів стосовно статусу Косова Генеральному секретареві ООН Пан Ґі Муну.

У документі посередники констатували відсутність компромісу після чотирьох місяців переговорів між Сербією та косовськими албанцями.

Приштина вимагає повної незалежності Косова від Сербії, а Белград пропонує краю лише широку автономію. Косовські албанці не раз заявляли про намір односторонньо оголосити незалежність після 10 грудня.

У понеділок, 10 грудня, спливає термін мандату посередників «трійки» у справі статусу Косова.

Представник ООН Мішель Монтас повідомила, що у неділю, 9 грудня, доповідь передадуть також членам Ради Безпеки ООН.

Тим часом представник Росії в ООН Віталій Чуркін закликав до продовження переговорного процесу. За словами Чуркіна, 120-денні переговори «трійки» з сербським та косовськими лідерами були «дійсно виправданим заходом».

У суботу прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца закликав Раду безпеки ООН підтримати пропозицію Росії – продовжити переговори щодо статусу Косова.

Раніше державний секретар США Кондоліза Райс дала чітко до відома, що Вашингтон не має намір підтримати пропозицію щодо продовження переговорного процесу. За її словами, «ігноруванням реальної ситуації не досягнеться стабільності на Балканах».

Тим часом міністр закордонних справ Росії Серґей Лавров перестеріг, що «безумовно, те, як буде врегульована косовська криза стане прецедентом». Москва підтримує позицію Белграда стосовно статусу Косова.

Раніше цього року Росія заблокувала ухвалення в Раді безпеки ООН плану спеціального посланника ООН Мартті Агтісаарі, згідно з яким, Косово мало б отримати статус державності під міжнародним наглядом.

Край Косово перебуває під протекторатом ООН вісім років.

Рада Безпеки ООН має обговорити доповідь «трійки» стосовно статусу Косова 19 грудня.

Матеріал до теми:

•&nbsp ОБСЄ: Схеффер: Союз НАТО не допустить жодних заворушень в Косові ні зараз, ні в майбутньому
XS
SM
MD
LG