Доступність посилання

ТОП новини

Завершені переговори про майбутній статус Косова


Анамарія Рамач Белград, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні формально закінчується останній раунд переговорів про майбутній статус сербської провінції Косово, які відбувалися під керівництвом посередників – представників Росії, США та Євросоюзу. Трійка подала звіт генсекретарю ООН у п’ятницю, на три дня раніше, ніж це було передбачено. Висновок доповіді констатує, що жодна із сторін не була готова відступити від своїх позицій.

Сьогодні Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун звіт «трійки» стосовно додаткових 120-денних переговорів про майбутній статус сербської провінції має передати до Ради безпеки. У доповіді на чотирьох сторінках описується перебіг переговорів, але вона не містить жодних рекомендацій стосовно подальших дій. Посередникам не вдалося домогтися зближення позиції Белграда та Приштини. Косовські албанці вимагають проголошення незалежності Косова від Сербії. А Белград, у свою чергу, виступає категорично проти цього і пропонує широку автономію краю у складі Сербії.

Косовські політичні аналітики кажуть, що парламент Косова у січні затвердить декларацію про незалежність провінції, але сам акт проголошення буде здійснений у лютому. Аналітик Ґзім Баджаку з сумнівом дивиться як на можливість збройного нападу з Сербії, так і на можливі заворушення з боку албанців.

«Косовські серби побоюються незалежності, бо пропаганда чинить величезний негативний вплив на них, і боюся, що вони можуть піти звідси. Це було б найгіршим сценарієм, та найгіршим, що косовські серби самі собі могли б зробити», – зазначив Ґзім Баджаку.

Представники косовських албанців обіцяли, що проголошення незалежності буде здійснене лише у координації з міжнародним співтовариством. А мешканці Приштини кажуть, що сама дата їх не цікавить, але вони впевнені, що на незалежність не чекатимуть довго.

У сербській столиці мало згадується звіт «трійки»

Белград, якого підтримує Росія, виступає за продовження переговорів. Сербський міністр у справах краю Косова Слободан Самарджич попереджає, що такі дії, як проголошення незалежності краю в односторонньому порядку, могли б викликати непередбачувані процеси, передусім сутички та конфлікти, що могли б тривати дуже довго.

«І після звіту «трійки» продовжується наша політична боротьба за майбутнє Косова. Продовження цього процесу неминуче. Перед нами лише питання, чи це буде процес спільного пошуку за компромісним рішенням стосовно майбутнього Косова, чи це буде процес, який складатиметься з низки односторонніх дій», – заявив сербський міністр у справах краю Косова Слободан Самарджич.

Косово сьогодні буде і темою обговорення ради міністрів Євросоюзу у Брюсселі. Доповідь трійки обговорюватиме Рада Безпеки на наступній сесії 19 грудня.

Матеріали до теми:

• Переговори про статус Косова закінчуються у понеділок. Що далі? • Міжнародні посередники не знайшли «універсального» рішення щодо Косова • Що буде з Косово? (Огляд сербської преси) • Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців
XS
SM
MD
LG