Доступність посилання

ТОП новини

Хав’єр Солана: Держави ЄС близькі до вироблення спільної позиції щодо Косова


Про це верховний представник Євросоюзу з міжнародних відносин заявив у понеділок в Брюсселі під час наради міністрів закордонних справ країн ЄС.


Про це верховний представник Євросоюзу з міжнародних відносин заявив у понеділок в Брюсселі під час наради міністрів закордонних справ країн ЄС.

А міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт наголосив, що усі 27 держав Євросоюзу, крім однієї, готові визнати незалежність Косова без резолюції ООН.

Відмовляється від такого кроку лише Республіка Кіпр.

Тим часом керівник зовнішньополітичного відомства Росії Сєрґєй Лавров застеріг, що проголошення незалежності Косова викличе «ланцюгову реакцію» проблем на Балканах.

10 грудня сплив кінцевий термін переговорів щодо статусу краю. Впродовж 4 місяців США, Росії та Євросоюзу не вдалось вмовити етнічних албанців і владу Сербії піти на компроміс.

Офіційний Бєлград відмовляється визнати незалежність Косова, однак оглядачі зазначають, що албанці краю можуть проголосити її в односторонньому порядку до кінця січня.

Матеріали до теми:

• Більшість країн ЄС за «скоординоване» проголошення незалежності Косова • Переговори про статус Косова закінчуються у понеділок. Що далі? • Міжнародні посередники не знайшли «універсального» рішення щодо Косова • Що буде з Косово? (Огляд сербської преси) • Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців
XS
SM
MD
LG