Доступність посилання

ТОП новини

Севілья як квінтесенція іспанськості


Олекса Семенченко Севілья, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Місто Севілья в іспанській провінції Андалузія має все, чим відома у світі традиційна Іспанія: тут танцюють і співають фламенко, звідси походять тапас – невеличкі порції їжі, які вам обов''язково подають, коли замовляєте напої в барі. Тут відбуваються кориди, а Великодні свята є найколоритнішими в Іспанії.

Вулиці Севільї
(RadioSvoboda.Ua)
Іспанські тапас для всього світу є іменником, але для іспанців це може бути дієсловом. «Tapear» означає «йти їсти тапас». А Севілья – батьківщина палкої й рокової циганки Кармен та спритного цирюльника Фіґаро – є ще й місцем народження тапас.

В цьому гарячому андалузійському місті, що стоїть на березі Ґвадалквівіру, знаходиться найбільше барів тапас на душу населення – достатньо для того, аби щодня протягом року ходити до різних місць, і для севільця класичним способом провести час із друзями є «ir de tapeo», що полягає в поході різними барами, в кожному з яких вони замовляють по одному вину чи пиву і дістають, як додаток, порцію смачної їжі. Після трьох-чотирьох барів їсти більше не треба, тож про вечерю можна не дбати.

Найкращі фієсти в країні

Севілья – це просто архитипове іспанське місто з казки: тут і бій биків і кастанети, гаряче сонце майже цілий рік та найкращі фієсти в країні, серед яких найзнаменитішою є Feria de Abril – квітнева ферія. Це барвисте свято є тим, що багато севільців найбільше люблять у своєму місті.

Чудова танцюристка sevillanas (традиційного місцевого танцю) Крістіна розповіла: «Квітнева ферія є одним з найзнаменитіших севільських фестивалів. Вулиці прикрашають вогні й оздоба. Севільці ходять в традиційних костюмах. Жінки вбираються в циганський одяг і носять віяло. Чоловіки теж ходять в народних костюмах із оригінальним капелюхом. Типовим танцем є севільянас, котрий танцюють в парах, які дзеркально повторюють рухи одні одних. На вулицях працює купа різних кафе, де можна їсти, пити й танцювати. Єдиним засобом транспорту в ці дні в центрі Севільї є кінь, або коляска, в яку запряжено коня. Коні прикрашені квітами – гвоздиками. Відбувається в цей час і корида, в якій беруть участь дуже відомі в Іспанії люди. Ця ферія відбувається за два тижні після Великодня і триває один тиждень».

«Відоме помаранчами та жінками»

А ще в Севільї ростуть пальми та помаранчеві дерева. Лорд Байрон колись писав: «Севілья – це дуже приємне місто, відоме помаранчами та жінками». Щодо жінок, то коли вони, пронизуючи очима, беруть верхню ноту, співаючи фламенко (і часто починаючи пісню цілком спонтанно), починаєш дуже розуміти нещасного Хосе, що не встояв перед чарами Кармен.

Архітектурну красу міста можна відчути, лише перебуваючи в ньому, а палац Алькасар є просто шедевром – одним з найкращих витворів мистецтва, які я будь-коли бачив, збудований маврами, коли Андалузія була під їхнім пануванням.
XS
SM
MD
LG