Доступність посилання

ТОП новини

«Бєлсат» – перший незалежний супутниковий телеканал білоруською мовою – почав мовити із Польщі


Валерій Каліновський Прага, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок увечері з території Польщі почав мовлення перший незалежний супутниковий телеканал білоруською мовою. Канал «Бєлсат» фінансує уряд та Громадське телебачення Польщі. Більшість його працівників мають білоруське громадянство. Директор телеканалу — відома польська тележурналістка Агнєшка Ромашевська — та кілька її працівників мають заборону на в’їзд до Білорусі.

(public domain)
Дирекцію інформаційних програм «Бєлсату» очолює колишній журналіст Радіо Свобода Аляксєй Дзікавіцкі. В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що потенційна аудиторія каналу – до 20 відсотків мешканців Білорусі, які мають супутникові антени, і, перш за все, люди, які формують громадську думку.

Як визнав Аляксєй Дзікавіцкі, серед проблем, які постали перед каналом, найгостріша – переслідування на території Білорусі журналістів, які хотіли б працювати на «Бєлсат».

Аляксєй Дзікавіцкі: «У нас уже в принципі випрацювані кілька планів, кілька методів, як саме ми будемо обороняти наших людей. Звичайно, ми їх будемо обороняти … ті, хто з нами буде співпрацювати, не повинні відчувати ніякого страху».

Бажають демократії для своєї Батьківщини Білорусі

На новому білоруськомовному каналі крім новин та аналітичних передач буде багато музики, в тому числі кліпи тих груп, концерти яких донедавна були заборонені в білоруських містах за те, що вони підтримують опозицію.

Говорячи про загальний підхід «Бєлсату» до висвітлення подій Аляксєй Дзікавіцкі наголосив: «Немає потреби в ніякій пропаганді, немає потреби в тому, щоб когось обливати брудом, немає взагалі потреби у злості. Тому, я думаю, що сам по собі канал буде у певному сенсі добрий. І програми, які його наповнюють, музичні, історичні, підкріплюватимуть його».

Аляксєй Дзікавіцкі також зауважив, що журналісти, які працюють на телеканалі, – це молоді, патріотичні та безкорисливі люди, які бажають демократії для своєї Батьківщини Білорусі.
XS
SM
MD
LG