Доступність посилання

ТОП новини

«Покупці» і «продавці» теленовин: підсумки моніторингу


Богдана Костюк Київ, 11 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Компанія «Енергоатом» найчастіше фігурує у матеріалах телевізійних новин, зроблених з порушеннями журналістських стандартів (об’єктивності, неупередженості, актуальності і збалансованості). Найбільше таких матеріалів показано у випусках новин телеканалу ICTV. Такі результати моніторингу, проведеного групою незалежних експертів на прохання ініціаторів журналістської кампанії «Не продаємося!».

Не продаємося?
(RadioSvoboda.Ua)
Один із ініціаторів кампанії Єгор Соболєв повідомив: «Ми започаткували кампанію на початку листопада з тим, щоб викорінити таке зло, як «джинса» – замовні сюжети на телебаченні. «Засекретили» своїх експертів, щоб вони не відчували тиску ні з боку можливих замовників, ні з боку тих, хто замовні матеріали пускає в ефір».

До складу експертної групи увійшли Ігор Куляс (Інтерньюз – Україна), Наталія Лігачова («Телекритика»), Вікторія Сюмар (Інститут масової інформації), Тарас Шевченко (Інститут медіа права) і Віталій Максимов (газета «Дєло»).

До «списку порушників журналістської професії» потрапили такі канали, як згаданий вище ICTV, 1 + 1, СТБ, «Новий», «Ера», «Україна». Найбільше сумнівних матеріалів показані у випусках новин на ICTV (одинадцять). Тож генеральний директор каналу Олександр Богуцький отримав антипремію у розмірі 30 гривень, а компанія «Енергоатом» (котра замовила 9 сюжетів) отримала вельми оригінальний приз: картина, прообразом якої стала доларова купюра...

Не давати на руки конверти з грошима!

Вікторія Сюмар заявила: «Наш наступний крок – вимагати від власників телеканалів платити журналістам так звані «біл» гонорари, а не давати їм на руки конверти з грошима. Ми з наступного місяця плануємо називати ім’я ведучого, котрий представить глядачам найбільше сумнівних матеріалів».

Учасники кампанії «Не продаємося!» сподіваються на співпрацю з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, а також зі власниками телевізійних каналів і колегами-журналістами. Журналісти вважають, що зупинити практику замовних матеріалів можна лише спільними діями.
XS
SM
MD
LG