Доступність посилання

ТОП новини

Чому ВР не проголосувала за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єра, і як розвиватимуться події далі?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: народний депутат України Ольга Боднар (фракція БЮТ), науковий директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Кирило Булкін: Пані Ольго, Ви сказали, що очікуєте, що вже завтра буде нове подання кандидатури Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра і нове голосування.

Але сьогодні ввечері з’явилася заява від Партії регіонів, що фракція Партії регіонів буде наполягати, щоб у середу в першу чергу розглядалося питання про призначення заступників голови Верховної Ради і керівників парламентських комітетів. Лише після цього переходили до нового голосування за Прем’єр-міністра, якщо буде це подання.

Як ви збираєтеся вирішувати цю ситуацію? Просто ви думаєте, що у вас буде та сама мінімальна більшість, щоб на своєму порядку денному наполягти?

Ольга Боднар: Я думаю, що все буде відомо зранку, коли відбудеться засідання фракції, тому що до засідання фракції будуть відбуватися перемови між лідерами політичних сил.

Я думаю, що як буде вирішено, яка черговість буде відбуватися цих питань, то це не настільки важливо, наскільки важливо нарешті закінчити з цими питаннями в позитивному моменті для України, зробити так, щоб ці питання вже були закриті, а ми могли перегорнути сторінку і почати працювати. Пане Гарань, після сьогоднішніх подій у Вас змінився ступінь віри в можливості коаліції, яка має мінімальну більшість?

Скажімо, після того, як обрали спікером Яценюка, то всі якось повірили, що коаліція якось справді дієздатна. Сьогодні могла ця віра похитнутися. Чи у вас якісь зміни відбулися?


Олексій Гарань: Я сказав би навпаки, що в мене зросла впевненість. Я поясню це дуже просто. Бо Президент показав особистою присутністю, що він підтримує кандидатуру Ю.В.Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра, він вніс дві свої кандидатури, використавши своє конституційне право на ці подання. Зараз, якщо цього раптом не відбувається, то це, я думаю, буде величезним ударом вже по іміджу Президента.

Власне, ті, хто дивився це в прямому ефірі, вони бачили. Тобто, розгублені були не тільки депутати, а й розгублений був і Президент, тому що цілком очевидно, що...

Тобто, думаєте, не зіграв би...

Олексій Гарань: ...що 227 голосів було. Це цілком очевидно. Очевидно, я сказав би так, що на карту зараз поставлений престиж Президента. Тому, я думаю, за цей день буде мобілізовано всі ресурси, всі голоси для того, щоб зараз забезпечити позитивне голосування.

Тобто, якщо раніше там на певному етапі якісь коливання були у Ющенка, то зараз є вже певна логіка розвитку подій.

Але я ще раз хочу сказати, що це ж відбувається процес практично паралельно, це зараз іде, як зв’язка. Тобто, очевидно, що, висуваючи кандидатуру Тимошенко, Президент висуває ще й своїх дві кандидатури на посаду двох міністрів, тому якби зростає важливість цього.

Тобто, це певний пакет фактично, тому й зростає важливість і зацікавленість Президента в тому, щоб він був реалізований.

Пані Боднар, все-таки 227 голосів – це дуже мала більшість. Скажімо так, що ніхто не застрахований від того, що щось з кимось станеться.

Що буде, якщо, наприклад, завтра буде нове подання і знову з технічних чи ще з якихось причин знову не відбудеться голосування? Які будуть дії вашої фракції в такому випадку?


Ольга Боднар: Я думаю, що більше нікому не захочеться грати в технічні причини, оскільки сьогодні наші народні депутати, які були свідками саме цих прикрих технічних несподіванок, подали депутатське звернення до СБУ.

Я думаю, що будуть ретельно розслідуватися дії депутата Лук’янова стосовно тих, скажімо так, дій з карткою нашого спікера...

До речі, я перепрошую, було і окреме подання по цій ситуації? Бо щодо того, що сталося з системою «Рада», вивчають, це відомо.

Ольга Боднар, Олексій Гарань
Ольга Боднар: По системі «Рада» — це одне депутатське звернення, підготовлене депутатами, які були свідками того, як дійсно не спрацювала картка. Це депутатське звернення до СБУ, тому що в принципі є питання, чому, власне, саме сьогодні так погано працювала система «Рада». Навіть не голосуючи, ми вже бачили, що вона погано дуже працює: вона не світилася, вона була дуже повільна, вона зависала. Вже тоді було не зрозуміло, чому вона так працює.

А те, що стосується дій Лук’янова стосовно спікера, то це вже має ознаки кримінального злочину. Тут уже треба звертатися, наприклад, Яценюку до ГПУ і порушувати кримінальну справу щодо дій Лук’янова. Тут уже зовсім інше. Воно має бути паралельно і одночасно.

Я думаю, що треба припинити цей цирк, чи як там можна назвати всі ці дії, тому що в принципі всі вже втомилися. Я думаю, що парламентарії теж готові працювати нормально, без всіляких таких парламентських штучок з минулого скликання...

Пані Боднар, що Ви скажете стосовно кандидатури першого віце-спікера? Чи може вона щось підказати, хто з опозиційних фракцій, яку роль гратиме? Чи Ви знаєте, кого на цю посаду представники опозиції збираються висунути?

Ольга Боднар: На відміну від наших колег по коаліції ми не маємо ніяких претензій до тієї кандидатури, яку висуне опозиція або одна з цих трьох політичних сил (фраза незрозуміла). Нехай вони навіть три кандидатури висувають, а потім голосують, а рейтингом будемо визначати, хто буде першим віце-спікером. Бо в принципі ми видавали свою квоту, це квота БЮТ, саме з тією метою, що опозиції має бути гарантована, тому що перший віце-спікер – це все ж таки дуже висока посада.

Ми вважаємо, що ми готові співпрацювати з будь-якою людиною, яка влаштує ту меншість (не будемо казати «опозиція», тому що вони в принципі не формувалися як об’єднана опозиція), яка не входить в демократичну коаліцію.

Пане Гарань, те, що в БЮТ з «НУ» розійшлися позиції, коли «НУ» сказала, що вона не буде голосувати за представника КПУ, це не може, на Вашу думку, стати тією ноткою, на якій зіграє опозиція, щоб ще якимсь чином чи затягнути процес, чи, можливо, вбити клин між сторонами коаліції?

Олексій Гарань: Ну, вони намагаються це робити. Все-таки БЮТ і «НУ» — це дві окремі політичні сили, вони мають право на свою точку зору, якісь різні точки зору, очевидно, неминучі.

Інша річ, що в цій ситуації, дійсно, Партія регіонів скористалася цим для того, щоб затягти процес.

Тобто, я можу зрозуміти аргументацію «НУ», але ми бачимо також, що Партія регіонів цим користується. Хоча знову ж таки для Партії регіонів...

З ким зараз асоціюється Партія регіонів, тобто яка на передній план намагається вивести комуністів? Партія регіонів завжди говорить, що ми стали цивілізованою силою, граємо за правилами. Замість того, щоб узяти дуже важливу посаду і дійсно демонструвати свою відповідальність, вони наперед висувають комуністів, які зараз маргіналізовані, які дивляться в минуле. Тобто, я думаю, це не додає...

Ну, як політтехнолог, радив би Партії регіонів робити інакше.Але вони обрали такий шлях.

Ольга Боднар: Я тут погоджуюся, що саме з цієї позиції, щоб Партії регіонів не було таких підстав затягувати процес, ми і кажемо, що нам буде прийнятний той кандидат від будь-якої політичної сили, яка входить у меншість. Тому ми зайняли саме таку толерантну позицію, пропонуючи її і «НУ», тому що іншого варіанту в нас немає. Це їхня квота.

Зрештою, що буде з першим віце-спікером, то це має вирішувати опозиція чи, як Ви кажете, меншість. Дійсно, на порядку денному зараз найцікавіше і найактуальніше питання, що буде з кандидатурою Прем’єр-міністра.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Матеріали до теми:

• СБУ створила слідчу групу для з’ясування обставин збою системи «Рада» • Одного голосу наразі не вистачило Юлії Тимошенко, щоб стати Прем’єр-міністром • Прем’єр не прем’єр? У вівторок Юлія Тимошенко так і не стала головою українського уряду • Тимошенко не балотуватиметься у Президенти за умови, якщо вона стане Прем’єром

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG