Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині стихійним звалищам надають статус «полігонів побутових відходів»


Ярослав Гребенюк Луганськ, 11 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Луганщині розроблятимуть обласну програму утилізації сміття. Держадміністрація занепокоєна кількістю стихійних звалищ, яким місцева влада надає статус офіційних.

(RadioSvoboda.Ua)
Чи не у кожному луганському дворі поруч із контейнерами для відходів є купа сміття, яке накопичується роками. Жителька кварталу Гагаріна Інна Ковальова пам’ятає, коли останній раз щось із цією горою робили.

Інна Ковальова: «Між другим та третім турами виборів Президента це було. Дивлюсь – трактор згортає усе сміття до купи. І прислали одну вантажівку. Три або чотири ходки вона зробила, але сміття так і не вивезли. Як вони вивозять якусь частину – я плачу за 3-4 місяці».

«30-40 відсотків сміття залишається на території житлової зони»

У жителів приватного сектору становище ще гірше. Сміттєвози сюди завертають рідко, тому люди вивозять відходи до найближчої лісопосадки. Співвідношення вивезеного комунальниками сміття і того, що залишається, жахає.

З цього приводу головний лікар обласної санітарно-епідеміологічної служби Анатолій Докашенко зазначив: «Господарство з вивозу сміття зруйноване. На території області, як і в Україні загалом, немає заводів із переробки непотребу. Вивозиться щонайбільше відсотків 60-70 побутових відходів. Відповідно, 30-40 відсотків сміття залишається на території житлової зони».

Проблеми із вивезенням сміття можуть призвести до екологічної катастрофи. Справжній полігон побутових відходів відрізняється від стихійного звалища обладнанням. Зокрема, від смітникових вод та продуктів гноїння спеціальною технологією захищені ґрунтові води.

Взято курс на «офіційні полігони»

Утім стихійні звалища на території області за рівнем обладнання набувають статус офіційних полігонів. Упорядкувати ситуацію обласна влада збирається з допомогою Програми поводження з твердими побутовими відходами.

Заступник начальника управління житлово-комунального господарства Луганської облдержадміністрації Сергій Махуренко повідомив: «Багато міст та районів живуть за принципом: біля кожного населеного пункту робитимемо звалище. Навіть не полігон, а звалище, звичайне звалище. Головна ціль обласної програми – або це буде 2-3 полігони у районі, або менше. У Донецьку роблять 12 полігонів».

Будівництво та обладнання нових полігонів, закупівля нової техніки, контейнерів – все це потребує великих грошей. Скільки – сьогодні ніхто сказати не береться, але Сергій Махуренко впевнений, що гроші надходитимуть і з місцевих бюджетів, і з обласного, і з державного.

Поки що мова йде лише про фінансування власне розробки Програми. Принаймні, на це гроші знайдуться.
XS
SM
MD
LG