Доступність посилання

ТОП новини

«Ukraina Viva!» – під такими гаслом у Вроцлаві проходить не лише свято української культури


Єва Поштар Варшава, 11 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж найближчих трьох днів у Вроцлаві лунатиме гасло: «Ukraina Viva!». Тут розпочався однойменний фестиваль української культури. Крім концертів, мистецьких виставок, наукових семінарів у Вроцлаві відбуватимуться чергові робочі консультації представників влади українських та польських міст, в яких заплановані футбольні змагання Євро-2012.

Організатори фестивалю «Ukraina Viva!» переконані, що до 2012 року в українсько-польських стосунках не буде нічого важливішого, ніж спільне проведення європейських футбольних змагань Євро-2012. Вроцлав, як одне з небагатьох польських міст, має унікальні можливості для українсько-польського співробітництва. Це насамперед тому, що багато мешканців міста мають свої коріння в Західній Україні, зокрема, у Львові. Також, зараз у Вроцлаві навчається ще й багато українських студентів.

Однак головний організатор фестивалю Ян Домбровський переконаний, що історичні сентименти не переважатимуть у цій акції.

Ян Домбровський: «У рамках фестивалю намагаємось показати живу українську культуру. Це в основному має бути культура без комплексу меншовартості в порівнянні з іншими європейськими культурами».

Через призму Євро-2012

Почесним патроном фестивалю є міський голова Вроцлава Рафал Дуткевич. Час проведення фестивалю не випадково збігається з форумом представників місцевої влади польських та українських міст, котрі спільно проводитимуть європейські футбольні змагання Євро-2012. Досі подібні консультації відбулися у Дніпропетровську, Донецьку, Львові та Познані. Члени міських оргкомітетів з проведення Євро-2012 говорили про проблеми забезпечення безпеки на стадіонах, про рекламу чемпіонату Євро-2012, також про роботу волонтерів. Чергові зустрічі мають відбутися у Гданську та Варшаві. Паралельно до самоврядних, робочі зустрічі з підготовки до Євро-2012 відбуваються на рівні урядів та урядових установ України та Польщі. Організатор фестивалю Ян Домбровський вважає, що на кінцевий результат Євро-2012 вирішальний вплив матиме місцева влада.

Ян Домбровський: «Вроцлавський форум розглядатиме проблеми архітектури в контексті проведення чемпіонату Євро 2012, зокрема будівництво стадіонів. Тут, на місцях, господарем є міська влада, а не комерційні фірми чи державні установи. Ми реально творимо виконавчі структури для проведення цього заходу».

У цьогорічному фестивалі «Ukraina Viva!», поєднаному з підготовкою до проведення Євро-2012, зацікавлені мешканці Вроцлава.

Місцева українка Єва Вапляк розповіла: «Цьогорічний фестиваль «Ukraina Viva!» – це чотири концерти, два семінари, дві митецькі виставки. «Що далі з Україною?» – така назва семінару за участю професора Богдана Осадчука. Для молодшого покоління проходитимуть концерти рок та народної музики».
XS
SM
MD
LG