Доступність посилання

ТОП новини

Голосування за Прем’єра: дубль два!


Надія Шерстюк, Віола Бурда Зірковий час Юлії Тимошенко знову відклався. Регіонали зранку заблокували трибуну парламенту і не дали спікеру Арсенію Яценюку відкрити засідання. Щоразу опозиція - Партія регіонів та комуністи - виставляє нові вимоги для коаліції, яка мріє поставити Тимошенко головою уряду. Що насправді відбувається у парламенті? Що криється за все новими вимогами опозиції?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи хочеться вам, щоб Юлія Тимошенко стала Прем''єром?
Андрій Олександрович, пенсіонер:
- Хотілося б! Але чи оберуть - не знаю. Хто ще крім неї?
Євгенія Миколаївна, кіоскер:
- Я послухала вчора її виступ, вона навіть мене в чомусь і переконала. Але я не дуже підтримую погляди помаранчевих. Хай порулить, вона справляє враження такої цілеспрямованої жінки.
Григорій, пенсіонер:
- Я хотів би. Справедливість має бути!
Олена, журналістка:
- Повинна бути Юля! Думаю, вона все ж таки стане Прем''єром.
Олег, держслужбовець:
- Тут не можна нічого передбачити, але інших претендентів я особисто не бачу.
(razom.org.ua)
Система "Рада" зафіксувала двісті двадцять шостий голос за Юлію Тимошенко під час вчорашнього голосування, повідомляє агентство "РБК-Україна". Системі не вистачило кількох секунд, щоб висвітити цей голос на табло. Від того часу Партія Регіонів та комуністи висунули коаліції низку вимог: вибачитися за звинувачення у збої системи "Рада" і поділити комітети. Останнє прохання було виконане, комітети розділені порівну. Чотирнадцять — опозиціонерам і стільки ж — коаліціантам. Втім, вимоги — це не ціль для Партії регіонів, вважає голова фракції НУНС В"ячеслав Кириленко.

«Партія регіонів ніяк не може відірвати себе від урядових крісел. Будь-які спроби Партії регіонів створити якусь там широку коаліцію приречені на поразку».

Насправді, регіонали мають запасну стратегію свого життя в опозиції. Але вона на крайній випадок, який поки що не настав, вважає політолог Олексій Гарань.Зараз, будь-що намагаючись зберегти владу, Партія регіонів псує собі імідж:

«Якщо обличчям Партії регіонів стає пан Лук’янов, який "позичив" картку спікера, то це не додає плюсів Партії регіонів».

Коаліція готова голосувати за Прем"єра в будь-який спосіб. Опозиція вважає, що, окрім системи "Рада", інші форми — вставання та називання — не легітимні. Це не так, запевняє нунсівець Роман Зварич:

«Одна зі статей, де мова йде про процедурні рішення, дозволяє ВР перейти на таке голосування. Для цього потрібно лише 150 голосів. Я думаю, ми можемо це застосувати ».

Все має бути за законом і регламентом, наполягає Партія регіонів. На думку її представників, голосування щодо Прем"єра не на часі, спочатку треба обрати керівництво парламенту. Каже регіонал Володимир Макєєнко:

«Є регламент, згідно з регламентом обираються керівні органи Верховної Ради: Голова, перший заступник, заступник. Наступне питання — це обрання Прем’єр-міністра»

Втім, слідування букві закону — це лише вершина айсбергу. Партія регіонів хоче змусити коаліцію говорити з опозицією відповідним тоном. Розповів регіонал Ярослав Сухий:

«Якщо така пропозиція — встати, сісти, тоді ми будемо вимагати, щоб усі наступні голосування відбувалися таким чином» .

Щодня шанси Тимошенко на прем"єрство тануть, вважає голова Комітету виборців України Ігор Попов. До того часу, поки питання винесуть на голосування, деякі депутати можуть передумати, а запасу голосів у коаліції немає.

Сьогодні ж Геннадій Москаль, представник фракції "Наша Україна — Народна Самооборона" заявив, що фракція невдоволена деякими кандидатурами, які пропонує Секретаріат Президента на посади міністрів. Про кого йдеться, не уточнив. Завтра, можливо, депутати дійдуть до питання Прем"єра, попередньо обравши керівництво парламенту і розподіливши міністерські портфелі. Хоча політологи та прості люди сумніваються у тому, що вже завтра прем"єріда закінчиться і другий дубль стане останнім.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Верховна Рада відновить роботу у форматі консультацій завтра вранці • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром? • Що стоїть за останніми подіями у Верховній Раді? (Прямий ефір) • Одного голосу наразі не вистачило Юлії Тимошенко, щоб стати Прем’єр-міністром • СБУ створила слідчу групу для з’ясування обставин збою системи «Рада» • Чому ВР не проголосувала за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра і як розвиватимуться події далі? • Прем’єр не прем’єр? У вівторок Юлія Тимошенко так і не стала головою українського уряду • Тимошенко не балотуватиметься у Президенти за умови, якщо вона стане Прем’єром
XS
SM
MD
LG