Доступність посилання

ТОП новини

Європейська дослідниця: «Медведєва обрав не тільки Путін»


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Народ Росії при обранні президента не має справжнього вибору – саме так це розуміють у західних демократіях, водночас слід зачекати, якими будуть інші кандидати на найвищий пост, окрім кандидатури Дмітрія Медведєва. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила експерт Центру досліджень європейської політики Сандра Фернандес.

Дмітрій Медведєв під час зустрічі з лідерами партій, які запропонували його кандидатуру на пост президента Росії, 11 грудня 2007 р.
(AFP)
С.Ф.: Росія сьогодні – це країна парадоксів, і ось чому ми маємо такі різні думки щодо того, чи є Росія справжньою демократією. Мій погляд на це: так, Росія є демократією, але ця демократія не є бездоганною. І конкретно щодо Медведєва: так, пан Путін обрав наступника, але наступник обраний не тільки паном Путіним. Він зачекав один тиждень після виборів до Думи, коли його партія «Єдина Росія», партія, що підтримує Кремль з моменту свого створення, явно отримала велику більшість голосів на виборах. Так, ми можемо критикувати свободу висловлювань у Росії, тому що, як усі знають, кампанія і вибори були також під контролем, адже великі мас-медіа контролюються адміністрацією Путіна. Це правда, але водночас росіяни обрали цю партію. Тож ми не можемо сказати, що це не демократія. Навіть якщо ми можемо критикувати недоліки електорального процесу.

Р.С.: Але чи є прийнятною для демократії ситуація, коли президент фактично називає свого наступника?

С.Ф.: І в інших країнах траплялися ситуації, коли президент висловлює ставлення, хоча інколи він робить це не напряму. Давайте візьмемо приклад цього року. У Франції відбулися президентські вибори, під час яких пан Ширак певний час не надавав підтримку панові Саркозі. Адже він не був улюбленим кандидатом пана Ширака...

Р.С.: Чи ви думаєте, що росіяни під час березневих виборів президента справді не матимуть вибору, адже все уже визначено?

С.Ф.: Давайте почекаємо інших кандидатів, подивимось, якими вони будуть. Ми ще не маємо повного списку кандидатів, давайте їх порівняємо, коли стануть відомі їхні імена. Ясно, що ми маємо поєднати вибори до Думи з президентськими виборами. Ясно, що Єдина Росія хоче продовження курсу для країни, основаного на політиці Путіна. Тож ми не можемо взяти вибір Медведєва як відокремлений факт. Ми маємо включити його між законодавчою і президентською владою, і це пов’язано з планом Путіна. Тож ми маємо довгострокову тенденцію, це не просто вибір, взятий з голови.

Що я хочу сказати про справжній вибір у Росії. Так, ми не можемо сказати, що існує справжній вибір, як ми у західних країнах розуміємо демократію. Звичайно, ні, ми не можемо так сказати. Але водночас ми маємо порівняти сьогоднішню Росію з Росією 90-х років і з Росією часів Радянського Союзу. І ми не можемо сказати, що сьогоднішня Росія така сама, як за Єльцина чи за радянських часів. Я думаю, що дуже важливо робити такі порівняння.

Матеріали до теми:

• Уряд Німеччини привітав висунення Медведєва кандидатом на посаду президента Росії • Ґерхард Шрьодер виступив у США в ролі апологета Росії та Владіміра Путіна • Призначити Владіміра Путіна Прем’єром Росії пропонує його «наступник» на президентській посаді Дмітрій Медвєдєв • Дмітрій Медведєв – висуванець Владіміра Путіна на Президента Росії • Путін оголосив своїм спадкоємцем Медведєва
XS
SM
MD
LG