Доступність посилання

ТОП новини

Москва і Київ – де більше демократії? Британський прем’єр підпише новий договір ЄС про реформи, але, напевне, не фотографуватиметься... (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських газет звертають увагу на невдалий перебіг голосувань у Верховній Раді України за кандидатуру нового прем’єр-міністра. Одні порівнюють перебіг подій у Києві з політичними перипетіями у Москві, інші оглядачі намагаються розібратися у тому, що стоїть за провалом голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко. Чимало газет аналізують можливі наслідки нового Договору про реформи, що його мають підписати чільники ЄС у четвер в Лісабоні. При цьому деякі британські газети критикують невпевненість у цьому кроці свого прем’єра Ґордона Брауна.

Відома швейцарська газета «Нойє Цюрхер Цайтунґ» пише у четвер про спільні й відмінні сторони політичної дійсності в Україні та Росії. Часопис відзначає, як чітко діють у Москві з призначенням спадкоємця Владіміра Путіна. Це і не дивно, на думку «Нойє Цюрхер Цайтунґ», бо у Москві все відбувається за чітким сценарієм, написаним Путіним у Кремлі. Тоді, як в Україні, як пише ця газета, все політичне життя не має єдиного сценарію на кшталт московського і йде в руслі «непрогнозованої гонки». Так що ж ліпше – «система Путіна» чи «українська політична непрогнозованість», запитує «Нойє Цюрхер Цайтунґ» і відповідає: «Суспільство, яке далеко не завжди рухається прямолінійним еволюційним шляхом, дає насправді більше позитивних результатів своїм громадянам, аніж система панування, яка рухається у протилежному від демократії напрямку».

А впливова лондонська «Файненшел Таймс» вважає, що майбутнє прозахідної коаліції у парламенті України було у вівторок поставлене під сумнів після провального голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду нового глави українського уряду. Газета це вважає ударом по коаліції партій Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко. «Файненшел Таймс», вказуючи на нібито технічні причини невдалого голосування у Верховній Раді, пише, разом з тим, що «Тимошенко, як очікують, кине виклик Ющенкові під час президентської кампанії 2009 року». Окрім того, газета називає ще одну можливу причину негараздів у нестійкій коаліції БЮТ та НУНС. Це, на думку «Файненшел Таймс», побоювання у Москві нового напруження з Україною, у разі повернення Тимошенко в крісло прем’єра, бо керівник БЮТ обов’язково підніме темні сторони газових стосунків Києва і Москви.

Чи вистачить «хоробрості» у Ґордона Брауна?

Чимало газет пишуть про неоднозначне ставлення у Європі до Договору про реформи, що покликаний замінити проект Конституції об’єднаної Європи, яка потерпіла фіаско понад два роки тому на референдумах у Франції та Голландії. Відомо, що Договір, який називають ще Лісабонським, підпишуть у четвер представники всіх 27 країн ЄС там же у португальській столиці, де раніше дійшли згоди щодо його змісту. Так британська «Дейлі Телеґраф», яка ініціювала референдум з приводу підписання Великою Британією цього Договору, пише у середу, що прем’єр Британії Ґордон Браун підпише цей Договір, хоча раніше лейбористи казали про необхідність референдуму з цього приводу. Газета іронізує з приводу поїздки прем’єра Брауна до Лісабона і сумнівається у його достатній хоробрості, бо нібито Ґордон Браун не планує після підписання фотографуватися разом з усіма на пам’ять про цю подію.
XS
SM
MD
LG