Доступність посилання

ТОП новини

Хто заважає Тимошенко стати прем’єром?


Марина Пирожук Організоване 4 грудня в умовах військової дисципліни успішне голосування за спікера Верховної Ради і декларації лідерів демократичної коаліції щодо її міцності та життєздатності були девальвовані 11 грудня, коли парламент мав проголосувати за прем’єра та за склад майбутнього уряду.


Київ, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Організоване 4 грудня в умовах військової дисципліни успішне голосування за спікера Верховної Ради і декларації лідерів демократичної коаліції щодо її міцності та життєздатності були девальвовані 11 грудня, коли парламент мав проголосувати за прем’єра та за склад майбутнього уряду. Як і в день обрання спікера, коаліціянти мобілізували всі свої штики – деякі прийшли навіть з милицями. Однак цього разу перемоги не вийшло. Винуватою назвали систему «Рада», яка під час голосування за прем’єрство Юлії Тимошенко показала результат 225 голосів.

Депутати від БЮТ та НУНС відразу заявили, що їхні картки не спрацювали і висловили підозри у навмисному втручанні своїх опонентів в роботу системи голосування. Доказом цьому є вилучення депутатом-регіоналом Владиславом Лук’яновим картки Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка та технічні маніпуляції з носіями депутатських карток. Під час першого голосування не спрацювали дві картки депутатів БЮТ та НУНС – Деньковича та Омельченка. Під час повторного голосування за прем’єрство Тимошенко не спрацювали картка вже іншого депутата і не зміг проголосувати вже згаданий Яценюк.

Юрій Луценко кваліфікує ці технічні маневри системи «Рада» як втручання у її роботу. Мовляв, регіонали за допомогою генератора випадкових чисел і не без допомоги технічного керівництва цією системою, запрограмували результат у 225 голосів, незалежно від того, скільки депутатів реально брали участь у голосуванні.

Хтось захопив парламентську систему голосування?

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк висловив обурення поведінкою депутата-регіонала і звернувся до правоохоронних органів з проханням розібратися в правомірності дій вчинку Владислава Лук’янова.

СБУ створила робочу групу з вивчення причин збою роботи «Ради», оскільки група народних депутатів звернулася з проханням порушити за вказаним фактом кримінальну справу та покарати винних.

Розробники парламентської системи голосування заперечують можливість втручання в її роботу. При цьому вони додають, що заблокувати окремі картки все ж таки можна за вказівкою спікера парламенту.

Якщо такі вказівки не давав пан Яценюк, то хто тоді управляв системою «Рада»? Спеціальна група СБУ уже дійшла висновку, що не було зовнішнього втручання у цю систему. Однак лідери коаліції в це не вірять і вимагають голосування за прем’єра в альтернативний спосіб.

Партія регіонів між тим своєї вини не визнає. Ба більше, у провалі голосування за Тимошенко «регіонали» уздріли шанс для себе. Так Інна Богословська відразу й заявила, що мовляв, сам Бог велів, аби була широка коаліція.

Провал коаліціянтів?

Лідери демократичної коаліції сподіваються повернутися до обрання нового уряду на чолі з Тимошенко найближчим часом. Президент вніс повторно кандидатуру Тимошенко на прем’єрство.

Однак хронологія подій у парламенті в день голосування за Тимошенко супутні фактори, які цьому передували, дали привід засумніватися у провалі коаліціянтів виключно через систему «Рада».

Номінувавши Тимошенко на прем’єрство Президент Ющенко фактично відвів їй 5 днів для вирішення усіх необхідних процедурних питань: зустрічі з парламентськими фракціями, узгодження та розподіл посад у новому уряді між коаліціянтами та особисто Президентом тощо.

Однак сам Президент і його Секретаріат не виявили особливої активності. За ніч до голосування у парламенті Тимошенко силоміць «витрушувала» в Секретаріаті кандидатури на міністерські пости за квотою НУНС.

З визначених кандидатур-претендентів на міністерські пости з боку НУНС в Секретаріаті були названі, напевно, лише кілька прізвищ. Повної картини стосовно того, кого НУНС делегує в її уряд, Тимошенко не мала і зранку 11 грудня, уже в день голосування.

Кандидатури Єханурова та Огризка на пости міністрів оборони та закордонних справ, які Президент назвав під час представлення Тимошенко на прем’єрство, стали великим сюрпризом не лише для БЮТівців, а й для багатьох представників НУНС.

Після провального голосування за Тимошенко, Президент полишив парламент і поїхав на зустріч із бізнес-елітою. В числі цієї бізнесової еліти були і регіонали Борис Колесников та Ринат Ахметов.

Деякі представники коаліції побачили у цьому щось недобре, оскільки вони у такий день розраховували на президентську підтримку і увагу. Уразливі коаліціянти побачили недобре і в поведінці Віктора Балоги в парламенті. Під час невдалого голосування за Тимошенко камери показували усміхненого главу президентської канцелярії.

Тимошенко насторожила опонентів і своїх

Не сприяв дружній атмосфері в парламенті і виступ самої Тимошенко, яка після президентського представлення заявила з парламентської трибуни про готовність радикально міняти порядки в країні, зокрема в конституційній, гуманітарній, економічній, політичній сферах тощо.

Попри певні реверанси у бік потенційної опозиції у вигляді схвалення комфортного закону про опозицію, надання їм великих контролюючих функцій тощо, Тимошенко пообіцяла провести інвентаризацію для з’ясування, в яких сферах найбільше корупції, хаосу та тіньового лобізму та закрити всі ці темні діри. «Ми здатні це робити. Ми не зв’язані тіньовими бізнес-зобов’язаннями», – заявила вона.

Така коротка і гучна презентація своїх планів в прем’єрському кріслі, за даними деяких БЮТівців, могла насторожити не лише опонентів демократичної коаліції, а й не сподобатися і своїм.

Хто ці свої? Хто був зацікавлений у непроходженні Тимошенко – Балога, Янукович зі своєю партією? І як це так, що під час голосування картки не спрацювали у досвідчених депутатів!?

І головне, чи хоче бачити Тимошенко прем’єром сам Президент? Глава держави останнім часом, як зауважують деякі оглядачі, демонструє, що йому комфортніше бути з тими, з ким він обіцяв боротися на Майдані 2004 року. І, можливо, регулярні зустрічі з Ринатом Ахметовим, Віктором Пінчуком, Борисом Колесниковим (останній навіть нещодавно отримав від президента нагороду) є цьому підтвердженням?

Поки ж лідери Коаліції демократичних сил й далі дружньо декларують монолітність своєї демократичної коаліції і високі шанси Тимошенко стати таки прем’єром.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада відновить роботу у форматі консультацій завтра вранці • Що стоїть за останніми подіями у Верховній Раді? (Прямий ефір) • Голосування за прем’єра: дубль два! • Одного голосу наразі не вистачило Юлії Тимошенко, щоб стати Прем’єр-міністром • СБУ створила слідчу групу для з’ясування обставин збою системи «Рада» • Чому ВР не проголосувала за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра і як розвиватимуться події далі? • Прем’єр не прем’єр? У вівторок Юлія Тимошенко так і не стала головою українського уряду • Тимошенко не балотуватиметься у Президенти за умови, якщо вона стане Прем’єром
XS
SM
MD
LG