Доступність посилання

ТОП новини

Євроатлантичний курс України: від слів – до справ


Богдана Костюк Київ, 12 грудня (RadioSvoboda.Ua) – Перспективи і ризики України на шляху євроатлантичної інтеграції розглянули 12 грудня у Києві експерти з питань міжнародної політики. Проведення круглого столу з цієї проблематики саме нині – вимога часу, адже у ці дні формується новий уряд, і відповідно буде деталізуватись і проблематика зовнішньої політики України.

Українська держава потребує дієвих реформ внутрішнього життя, порозуміння поміж різними політичними силами і громадськістю, щоб наповнити реальним змістом євроатлантичні декларації, вважають експерти.

Директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця наголосив: «Ми перебуваємо в перехідному періоді, коли не можна визначити довготермінові цілі. Тобто, визначити можна, але їх реалізувати дуже важко, оскільки, очевидно, ця ситуація внутрішня через пік перейде у нову виборчу кампанію – президентську. А саме Президент, як ви знаєте, за конституційними повноваженнями і реалізує зовнішню політику».

Пан Перепелиця також назвав програму-мінімум української влади у сфері зовнішньої політики.

«Завдання номер один – це завершення вступу України до СОТ і далі формування з Євросоюзом зони вільної торгівлі, а також продовження роботи над посиленою угодою з ЄС. Безумовно, для нас важливим буде не сам початок переговорів з ЄС щодо зони вільної торгівлі, а те, на яких умовах Україна приєднається до цієї зони», – зазначив Григорій Перепелиця.

Досвід Словаччини може знадобитися

Експерти Інституту зовнішньої політики і дослідницького Центру імені Розумкова наголосили: поліпшення життя пересічних українців – запорука сприйняття та підтримки ними євроатлантичної інтеграції країни. А радник Посольства Словаччини Аттіла Сеп поділився досвідом своєї держави: словаки підтримали ідею вступу до НАТО та ЄС лише після того, як відчули зміни на краще. Збільшилась кількість іноземних інвестицій, відповідно зросли зарплати людей; влада надала більше прав місцевим громадам і приватній ініціативі; судову систему було звільнено від корупції – це те, що дозволило Словаччині сміливо вступити до НАТО та Євросоюзу.

Головне – консолідація політикуму

Торкаючись питання вступу України до НАТО, експерт Інституту зовнішньої політики Олександр Палій заявив, що досвід країн «нової Європи» свідчить: головне – консолідація політикуму.

Олександр Палій: «У Болгарії досі не існує абсолютної підтримки приєднання до НАТО: вступ до Альянсу підтримує 40 відсотків. Але, тим не менше, країна вже інтегрована у НАТО. Тобто, для інтеграції у НАТО потрібна критична маса політичних еліт».

Програмою-мінімум для українського політикуму на міжнародній арені експерти називають: пошук консенсусу щодо євроатлантичного курсу України, проведення необхідних реформ і доведення до успішного закінчення таких важливих завдань, як вступ до СОТ і розробка посиленої угоди з Євросоюзом.
XS
SM
MD
LG