Доступність посилання

ТОП новини

Лас-Вегас у Рівному: гральний бізнес наступає


Валентина Одарченко Рівне, 12 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щоб поринути в атмосферу Лас-Вегаса, українцям не потрібно перетинати океан. Лише на Рівненщині гральні заклади, немов гриби після дощу, виростають не тільки у містах, а й у великих селах. Як боротися з цим явищем, з’ясовували на колегії в обласній адміністрації.

Ось ці всі зали - на одному "п''ятачку" радіусом 50 метрів
(RadioSvoboda.Ua)
Загальна енергетична криза не позначилась на власниках гральних закладів. Усе, що ілюмінує вночі і вдень на в’їзді до Рівного, належить саме їм. Лише на автовокзальному п’ятачку я нарахувала дев’ять (!) чудово оздоблених ігрових залів. Тим часом літня знайома жаліється: двоє неповнолітніх онуків скандалять удома, вимагаючи гроші з батьків, а коли їх отримують – дощенту програють. Чому вони все ж таки грають? Запитую у молодих чоловіків, які щойно занурилися в ігровий процес і спілкуються неохоче:

Радіо Свобода: Багато можна виграти? Чому сюди ідете?

Хлопець: Для приколу…

Радіо Свобода: Скільки можна програти за день?

Хлопець: Вісімсот…

Радіо Свобода: А мені ви б порадили почати грати?

Хлопець: Ні!

До розмінного віконечка наближається підліток. Намагаюся відмовити його від гри.

Радіо Свобода: Навіщо ти сюди прийшов? Скільки тобі років?

Хлопець: А я не граю – я просто розміняти…

Радіо Свобода: Точно?

Хлопець: Так, я просто ось назбирав копійки…

Поряд продає насіння бабуся. До моєї цікавості ставиться з підозрою.

Бабуся: А ви хто така – контролер?

Радіо Свобода: Журналіст.

Бабуся: Та вони їх гонять, а ті (підлітки) плюють на них. Гонять і грошей їм не міняють, нічого…

Враження таке, що бабуся має свій гонорар за мовчання. Ось так, за потурання усіх нас і розвивається бізнес, який за один день може лишити сім’ю без зарплати годувальника, буває – і без житла…

Підлітки-гравці у Рівному — не рідкість
(RadioSvoboda.Ua)
Чимало скарг до правоохоронних органів

Вже не один рівнянин звертався з проханням до правоохоронців – зробити що-небудь, щоб гральні автомати не муляли очі попід школами, бо все частіше учасниками ігор стають неповнолітні, бідкається Олексій Баганець, прокурор Рівненської області.

Олексій Баганець: «Ми реагували і стосовно працівників податкової служби, які встановлювали такі факти, але до суду не направляли. Вносили кілька разів подання міському голові – хто займається виділенням приміщень, особливо в оренду, цим підприємцям…»

Заступник міського голови Рівного Світлана Богатирчук каже, що насправді міська влада не може не дозволити відкрити гральний бізнес.

Світлана Богатирчук: «У законі навіть немає такого пункту, щоб органи місцевого самоврядування давали дозволи на облаштування закладів грального бізнесу. Тому що ліцензії вони отримують у Києві, платять на 5 років наперед, і все це йде до державного бюджету. Береться нібито житлове приміщення, переводять його в нежитлове, офіс або магазин, проходить півроку – і тоді вже не треба згоди органів місцевого самоврядування на те, щоб там відкрились гральні автомати».

Як повідомила пані Богатирчук, нещодавно ухвалене рішення суду, яким за поданням міської влади одного з підприємців позбавлено ліцензії на право займатися гральним бізнесом. Але поки що це єдина перемога, зауважила прокурор.

Олексій Баганець: «Скільки ми порушили кримінальних справ – вони ж усі пооскаржували до суду, і всі поскасовували… І ми зараз ідемо до апеляційного суду. Але я думаю, що він лишить у силі… Дійдемо і до Верховного…»

За місяць лише у Сарненському районі Рівненщини правоохоронці вилучили 70 гральних автоматів у підприємців, які порушували закон. У результаті, після накладання цілком посильних штрафів, автомати повернули їхнім власникам. Тож нині рівняни чекають відповіді на свої звернення до Верховної Ради з проханням переглянути порядок надання ліцензій «гральним бізнесменам». Але схоже, що новонародженим нардепам ще довго буде не до цього.
XS
SM
MD
LG