Доступність посилання

ТОП новини

У Мілані на аукціоні продаватимуть особисті речі Марії Каллас


Наталка Кудрик Рим, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Скільки коштує легенда під назвою Марія Каллас після 30 років, як пішла з життя оперна діва минулого століття? Це стане відомо сьогодні у Мілані, де відбудеться аукціон цінних речей співачки.

Листи, записи концертів, світлини, одяг і прикраси та багато інших речей, які пов’язані зі славною актрисою Марією Каллас, чекають на нових власників. Усі предмети особистого вжитку були у квартирі в Парижі, де 53-літня співачка померла 16 вересня 1977 року. На великий розпродаж виставили понад 400 лотів. Їх оцінили для початку у скромну суму: 60,000 євро, приблизно третина того, чого насправді варта уся колекція.

З родини емігрантів на оперний олімп

Про найцінніші предмети розповіла Радіо Свобода віце-президент міланського відділення Сотсбі Есмеральда Бенвенуті: «Передусім, це лот з приватними листами, які співачка писала чоловіку у період між 1947-50 роками. Сувенірна тарілка-подарунок американського президента Кеннеді, цей предмет дуже цінний, бо символізує зустріч двох великих особистостей політки і мистецтва. Окремий, певно, найкрасивіший лот з концертними сукнями співачки, котрі вона одягала під час останніх виступів».

Вона народилася в Нью-Йорку у родині грецьких емігрантів, навчалася співу в Афінах з іспанським маестро. Марія Каллас трималася на оперному олімпі упродовж двадцяти років. Її виступи на провідних сценах Греції, США та Італії були тріумфальними. Відродивши епоху бельканто, у другій половині XX століття ця артистка стала реформатором оперної сцени як Рихард Вагнер і Артуро Тосканіні.

Нещасливе дитинство, невдачі у коханні, закулісні скандали зробили образ Марії Каллас трагічним не лише на театральній сцені, але і в житті. Успішна кар’єра завершилася після 1959 року. Співачка вимушено залишила міланський театр «Ла Скала», розлучилася зі своїм чоловіком, італійським підприємцем Джованні Менеґіні і пережила зраду коханця, грецького магната Арістотеля Онассиса.

На аукціон до Мілана прибули музичні фахівці-колекціоністи зі США та інших країн. Сподіваються, що значну частину колекції придбають італійці, для місцевого музею-будинку, де жила примадонна Каллас із чоловіком.
XS
SM
MD
LG