Доступність посилання

ТОП новини

КОРУ НАПЕРЕКІР! Чи потрібне Україні масштабне обов''язковве щеплення?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Якщо вам від 16-ти і до 29-ти років і ви не хворіли в дитинстві на кір, то у квітні вам доведеться зробити щеплення проти цієї недуги. Так вирішило Міністерство здоров’я України. Лікарі застерігають, якщо вакцинацію скасувати, за 5-6 років в Україні може спалахнути епідемія. Водночас правозахисники виступають проти поголовного щеплення, сумніваючись в його ефективності.

ГЛАС НАРОДУ:
Якщо у дитинстві ви не хворіли на кір, чи погодилися б ви зараз на обов''язкову вакцинацію?
Олег, механік:
- В принципі я вже перехворів, але у щепленні, здається, нічого небезпечного немає. Якщо це потрібно для організму, то зробив би!
Христина, студентка:
- Я проти, у мене віруюча родина…Особливо для маленьких дітей це погано. Наша держава не робить якісні препарати.
Валентин, студент:
- Не робив би. Невідомо, що нам будуть колоти, якої якості.
Олена, студентка:
- Вакцинація для всіх — це нормально, якщо є загроза епідемії. Але обережно підходити до цього, враховувати алергічні реакції.
Олег, тимчасово не працює:
- Якщо б точно знати, що не захворію у майбутньому, то чому б ні.
Україна лідирує в Європі за кількістю хворих на кір

Кором заражаються переважно діти у віці 2-5 років і значно рідше дорослі
(ukrinform)
Кором заражаються переважно діти у віці 2-5 років і значно рідше дорослі. Вірус їм загрожує тоді, коли людина не перенесла цю недугу в дитинстві, а також, якщо не була прищеплена. Дорослі переносять кір важче, можливі ускладнення. Киянин Леонід захворів у 55 років і змушений був лікуватися упродовж цілого місяця:

«Найважче — це висока температура. Гарячка. Стан погіршувався, з’явився сип на обличчі. Швидка забрала мене в лікарню, де я лежав 10 діб. А потім ще місяць був поганий стан. Врешті-решт виявилося ускладнення — невроз слухового нерву».

За даними лікарів, Україна лідирує в Європі за кількістю хворих на кір. Вісім із десяти хворих на континенті – українці. Тому Міністерство охорони здоров’я і вирішило провести у квітні наступного року обов’язкове щеплення тих, хто не молодше 16-ти і не старше 29-ти років (а це, до речі, близько 8 мільйонів людей). Саме у цьому віці найменший імунітет. Розповідає заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська:

«Це рішення ухвалене на підставі досліджень, які ми проводили з фахівцями з Всесвітньої організації охорони здоров’я. У нас був дуже великий спалах кору саме серед дорослого населення. За півтора року захворіло понад 46 тис. осіб».

Проте стовідсоткового захисту від кору заплановане щеплення не дасть, вважає Аркадій Мітлощук, лікар-інфекціоніст Дніпровського району Києва. Вакцинація, за його словами, не зможе упезпечити від інфекції:

«Є наказ Мінохорони здоров’я, і ми його виконуємо. Бажано б було провести перед щепленням моніторинг рівня антитіл. Крім цього, є імунологічні клітини пам’яті. Якщо людина давно прищеплювалася, якась вторинна імунна відповідь буде. Якщо людина давно прищеплювалася, може знову також захворіти, але в набагато легшій формі буде протікати хвороба».

А громадська організація Ліга захисту цивільних прав громадян стверджує: обов’язкова вакцинація проти кору є сумнівним кроком. До того ж, вона може і не допомогти у боротьбі проти кору, заявляє президент Ліги В’ячеслав Костильов.

«Інформація про цю вакцину отримала лише мінімальний розголос. Масова вакцинація, так звана планова, неспівмірна із задекларованою користю від неї».

5 млн. доларів на вакцинацію

Стовідсоткового захисту від кору заплановане щеплення не дасть
(ukrinform)
Дитячий Фонд ООН ЮНІСЕФ виділив п’ять мільйонів доларів на вакцинацію проти кору в Україні. З державного бюджету на ці цілі не виділено ані копійки, зазначає заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. Вакцина, яку використають при щепленні проти кору, вироблена в Індії і схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. І ця вакцина безпечна для людей, запевняє пані Мухарська, проте, за її словами, від щеплення можна і відмовитися.

«Проте згодом можуть виникнути проблеми з відвідуванням навчальних закладів».

Правозахисники, в свою чергу, наголошують не на масовій, а на індивідуальній вакцинації. Лише тоді, на їхню думку, щеплення може бути корисним.

Симптоми захворювання:
«Інкубаційний період недуги складає від 7 до 28-ми днів. Початок захворювання гострий. Висока температура, головний біль, слабкість, нежить, кашель. До кінця першого — початку 2-го тижня на слизовій оболонці щоки з’являються плями, ніби посипані манною крупою. Вони тримаються 2-3 дні. Температура на короткий час знижується, потім підвищується знову, і у хворого з''являється висип. Спочатку за вухами і на обличчі, потім на тілі, на руках і ногах».


А у Латвії саме обов’язкова вакцинація дозволила знизити темпи захворювання, розповідає ризька кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип. Вакцинація проти кору розпочалась з 1968 року, в результаті чого хвороба зменшилася майже в 370 разів. Завідувач відділення спостереження за епідеміологічними захворюваннями Агентства громадського здоров’я Латвії Юріс Перевозчиков повідомив, що в цьому році в країні не було зареєстровано випадків захворювання на кір. А ось у минулому було 10 випадків завезення, в тому числі з України.

Зараз у Латвії згідно з рішенням Кабінету міністрів обов’язковим до виконання є „Календар щеплення”. Вакцина від кору прищеплюється два рази: дитині в 15 місяців та у 7 років. Перевіряються діти у 12 років, і якщо за тих чи інших причин у них немає щеплення, робиться ревакцинація. За словами латвійського епідеміолога, проведення політики подвійної вакцинації дала в Латвії позитивні результати.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG