Доступність посилання

ТОП новини

Історія УПА – для дітей


Галина Добош Івано-Франківськ, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тернопільці видали історію Української Повстанської Армії в малюнках «Україна у боротьбі». Іванофранківці замовили додатковий тираж, щоб книжечку для дітей розповсюджувати по Україні.

«Книжечка вийшла тиражем дві тисячі всього-на-всього, а в Москві вийшло сім рецензій про те, що знову пропагують «фашистську» літературу для дітей»
(RadioSvoboda.Ua)
54 роки тому в щоденній газеті «Америка», що виходила у Філадельфії, друкувалася історія в малюнках «Україна в боротьбі». Автор – визначний український митець, баталіст, в роки Другої світової війни професор Львівського інституту народної творчості Леонід Перфецький, який емігрував до Австрії.

У 70-х роках дозвіл на передрук малюнків отримав журнал «Крилаті» Світової Управи Спілки Української Молоді. І ось тепер, через чверть віку, Українська Видавнича Спілка, тернопільська та київська міські організації СУМ в Україні вперше за роки незалежності перевидали їх окремою книжечкою. На 32 сторінках 129 малюнків про історію УПА: проти кого і за що воювали повстанці.

«У Москві вийшло сім рецензій...»

Івано-франківський підприємець Ярослав Гуменюк за власні кошти замовив додатковий, значно більший тираж.

Ярослав Гуменюк: «Книжечка вийшла тиражем дві тисячі всього-на-всього, а в Москві вийшло сім рецензій на неї про те, що знову пропагують «фашистську» літературу для дітей. Книжка безневинна, гарна, доступна для дітей. І мені здається, що саме в такій формі ми повинні до дітей доносити інформацію про патріотизм».

Додатковий наклад – 10 тисяч примірників. Із них 5 тисяч українською, їх розповсюджуватимуть у Центральній Україні та Києві, і 5 тисяч російською – для східних областей, а також і для столиці. Розповсюдження візьме на себе Спілка Української Молоді в Україні.

Історія в малюнках «Україна у боротьбі» видана в рамках проекту «Правда про УПА», який реалізує Центр національного відродження імені Степана Бандери.
XS
SM
MD
LG