Доступність посилання

ТОП новини

Нова Лісабонська угода ЄС. (Огляд європейської преси)


Олекса Семенченко Лондон, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Підписана главами держав ЄС у четвер нова угода, що регулює діяльність цієї організації і має полегшити процес ухвалення рішень, була у центрі уваги переважної більшості європейських газет. Однак у багатьох публікаціях містилися певні застереження щодо цієї угоди.

Британська Guardian пише, що угода щодо реформи ЄС є досягненням, але, як зазначає газета, «шляхетним конституційним документом, який можна порівняти з конституцією США, вона не є… Сама собою вона нічого не зможе зробити, щоб переконати громадян Європи або решту світу у перевагах Європейського Союзу. Але вона допоможе ЄС робити речі, які можуть їх переконати… Вона може дозволити зосередитися на тому, що цей союз робить, а не чим він є або каже, що є. Насправді ЄС визначить, чим він є, через те, що він робить. Чи допоможе він створити робочі місця, посилити світ вільної торгівлі, сприятиме розвиткові, протидіятиме кліматичним змінам? Що він зможе запропонувати сусідам, які не стануть членами в кризовій арці, що нас оточує від Мурманська до Касабланки?.. Європейські провідники повинні думати про ширші горизонти», — наголошує Guardian.

Політична еліта повинна мати успіх

А голландська газета De Volkskrant написала: «Якщо ви вірите європейській політичній еліті, то період застою сьогодні закінчується. Дискусія про майбутнє ЄС мусить знову бути на порядку денному і бажано з позитивним підходом… Ми можемо дебатувати, ми точно маємо на це право, але лише якщо ми цим не поставимо під загрозу процес ратифікації угоди щодо реформ… Дефіцит демократії ЄС може бути розв’язано, лише якщо політична еліта матиме успіх у формулюванні та проголошенні «виразної європейської ідеї»… Перш ніж може початися діалог з виборцями, політичні партії самі мусять знайти відповідь на засадничі питання щодо напрямку й остаточної мети Європейського Союзу».

Цим проектом важко викликати ентузіазм?

Бельгійський щоденник Le Soir має сумнів, що угода вирішує велику проблему, яка стала очевидною через провал конституції ЄС: «Союз існує у дусі своїх громадян… Це невизначений політичний об’єкт, що має лише економічні завдання. Як такому, цьому проектові важко викликати ентузіазм. Символи Союзу: прапор, гімн, майже всеосяжна преамбула та (невдалий) термін «конституція» не з’являються в угоді. Союз позбавили найбільш гарних презентабельних речей, а громадянам дали жахливий фасад з вихолощеного тексту, що складається з довгого переліку поправок, які неможливо перетравити. Тож Союз розпочинає безпрецедентну версію міжнародної співпраці, яка водночас неспроможна подолати поділи шляхом впровадження символів, з якими його громадяни могли б себе ототожнювати».

Матеріали до теми:

• Лідери Євросоюзу підписали «Договір про реформи ЄС»
XS
SM
MD
LG