Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада вирішила провести 18 грудня голосування щодо Прем’єра, формування нового Кабміну відкритим поіменним шляхом


За таке рішення у п’ятницю проголосували 253 депутати. За словами голови парламенту Арсенія Яценюка, під час голосування кожен зареєстрований депутат повинен буде перебувати на своєму робочому місці. Спікер буде за алфавітом називати депутатів, після чого названий депутат повинен підняти руку й сказати своє рішення. У перебігу голосування буде вестися відеозапис усіх депутатів. Лічильна комісія контролюватиме перебіг голосування й за його результатами складе протокол.


За таке рішення у п’ятницю проголосували 253 депутати за необхідних 226.

За словами голови парламенту Арсенія Яценюка, під час голосування кожен зареєстрований депутат повинен буде перебувати на своєму робочому місці.

Спікер буде за алфавітом називати депутатів, після чого названий депутат повинен підняти руку й сказати своє рішення.

У перебігу голосування буде вестися відеозапис усіх депутатів.

Лічильна комісія контролюватиме перебіг голосування й за його результатами складе протокол.

Представник БЮТу Олександр Турчинов заявив: «Сьогоднішнє голосування (у п’ятницю) ви бачили, у коаліції постійно висвітлювалося 227 голосів і тут ніяких зауважень до коаліції не може бути. Але ми не хочемо, щоб потім хтось аби висмикнув картку, або хтось звинуватив, що хтось за іншого тиснув кнопку. Саме для того, щоб не було жодних звинувачень, що не була чиста юридична процедура, ми й провели це рішення».

Опозиція не заперечує проти зміни процедури голосування за Прем’єра.

Представник Партії регіонів Нестор Шуфрич зазначив: «Процедура була змінена в спосіб, встановлений Регламентом... Все відбулося згідно з Регламентом, як ми й цього вимагали. І зараз коаліція має право для ще більшого контролю над своїми членами, відповідно й проголосувати».

За процедурою, у вiвторок ухвалять рiшення про призначення прем''єра, про звiльнення з цiєї посади Вiктора Януковича, про припинення повноважень чинного Кабiнету мiнiстрiв i призначення нового складу уряду, а також про припинення повноважень народних депутатiв, призначених в уряд. А вже потім мають перейти до розгляду питання про парламентські комітети, обрання першого заступника і заступника голови Верховної Ради.

Наразі питання першого віце-спікера залишається відкритим – Коаліція заявляє, що підтримуватиме лише представника Партії регіонів чи Блоку Литвина.

«Бютівець» Олександр Турчинов, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, сказав: «Коли у меншості є бажання, щоб Коаліція підтримала їхню кандидатуру, то першим віце-спікером буде або представник Партії регіонів, або Блоку Литвина. Вони взяли тайм-аут ще до вівторка, з’ясувати з комуністами, які комітети їм переходять для того, щоб вони могли відмовитися від посади першого віце-спікера».

Раніше парламентською меншістю на посаду першого заступника голови Верховної Ради було висунуто кандидатуру комуніста Адама Мартинюка.

Тим часом Володимир Литвин заявив, що його фракція вважає неприйнятною пропозицію про висунення на цю посаду свого представника.

Матеріали до теми:

• На порядку денному – Тимошенко • Верховна Рада у п’ятницю продовжить засідання розглядом питання розподілу парламентських комітетів • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром?

• Почнуть консультаціями. А чим закінчать? • Що стоїть за останніми подіями у Верховній Раді? (Прямий ефір) • Голосування за прем’єра: дубль два! • Одного голосу наразі не вистачило Юлії Тимошенко, щоб стати Прем’єр-міністром • СБУ створила слідчу групу для з’ясування обставин збою системи «Рада» • Чому ВР не проголосувала за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра і як розвиватимуться події далі? • Прем’єр не прем’єр? У вівторок Юлія Тимошенко так і не стала головою українського уряду • Тимошенко не балотуватиметься у Президенти за умови, якщо вона стане Прем’єром
XS
SM
MD
LG