Доступність посилання

ТОП новини

Кліматичний саміт на острові Балі: пошук компромісу


Василь Зілгалов Прага, 14 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Конференція ООН з проблем боротьби з глобальним потеплінням завершується сьогодні на острові Балі (Індонезія). Але гострих суперечностей щодо обмеження викидів двоокису вуглецю промисловими гігантами світу, як виглядає, так і не вдалося розв’язати. Ця зустріч мала підготувати базу для розв’язання проблеми після 2012 року, коли закінчується дія Кіотського протоколу. Євросоюз і країни третього світу наполягають, щоб у заключному тексті багатоденних дискусій на Балі були передбачені скорочення емісій на 25-40 відсотків до 2020 року. Але США, Росія, Японія та інші країни виступають проти цього.

Індонезія, о. Балі. Конференція ООН з проблем боротьби з глобальним потеплінням, 14 лютого 2007 р.
(AFP)
Виглядає так, що переговори на острові Балі можуть продовжитися і в суботу вранці, 15 грудня, щоб усе ж дійти компромісу. Переговори під егідою ООН, за участі міністрів з проблем охорони довкілля з майже 180 країн розпочалися тут 3 грудня. Головною метою конференції на Балі було створення бази для розвитку боротьби з потеплінням після закінчення дії Кіотського протоколу в 2012 році. Попередній план щодо резолюції на Балі мав на увазі чітку структуру скорочення викидів двоокису вуглецю до 2020 року.

Група авторитетних науковців підготувала на вимогу ООН серйозну доповідь, де йдеться про критичні наслідки глобального потепління для планети, включно з підвищенням рівня моря, серйозні зміни в погоді, зникнення низки природні видів – якщо не вдасться значно скоротити викиди двоокису вуглецю в атмосферу. Ця група вчених ООН, що розділила Нобелівську премію миру 2007 року разом із колишнім віце-президентом США Елом Ґором, наполягає на зменшенні викидів з рівня 1990 року до 2020 року на 25-40 відсотків.

Гострі суперечки між Євросоюзом і США

Але США, які єдині з розвинутих країн не ратифікували Кіотський протокол, заперечують проти цього. У Вашинґтоні вважають, що ще рано ухвалювати остаточні цифри і Балі має бути лише початком нових переговорів.

Представниця Білого Дому Дана Періно заявила: «В основному конференція мала би встановити нові рамки, після програми 2012 року, щоб дискусії і переговори наступного року дали конкретні результати. Це було метою конференції на Балі. І не лише одні Сполучені Штати висловлювали здивування з приводу проекту рішення конференції з конкретними цифрами скорочення емісії. Ми заперечували проти цього тому, що ми ще не готові зробити це на даний момент. Ми наголосили на бажанні вести обговорення і переговори наступного року».

Якраз у цьому Євросоюз і США мали до сьогоднішнього дня гострі суперечки аж до погроз ЄС не брати участі у переговорах щодо зменшення викидів в атмосферу. Ці переговори США запланували для 16 найбільш розвинутих промислових країн світу на початку 2008 року. На ці країни припадає до 80 відсотків викидів. Євросоюз і США також мали до Балі незгоди щодо масштабів обмеження рівнів емісії, особливо що стосується європейських країн, які торгують своїми невикористаними квотами з країнами, котрі перевищують ці квоти.

У п’ятницю нібито визрів компроміс між США та іншими учасниками конференції на Балі. Так, представник «Грінпісу» Марсель Фуртадо сказав, що доведеться почекати, щоб переконатися у справжніх намірах США щодо боротьби з погіршенням глобальної ситуації на Землі.

Матеріали до теми:

• «Зелені інвестиції»: зменшуємо викиди, продаємо квоти, боремося із глобальним потеплінням • Німеччина сподівається стати екологічним лідером • Європа успішно скорочує викиди парникових газів, але потрібні додаткові зусилля • За захист природи колишній віце-президент США Ал Ґор став нобелівським лауреатом миру • «Клімат змінюється! Час діяти!» Активісти Дніпропетровщини пробуджують екологічну свідомість громадськості • "КРИХКЕ ДОВКІЛЛЯ"
XS
SM
MD
LG