Доступність посилання

ТОП новини

Питання статусу Косова було в центрі уваги сьогоднішнього саміту ЄС


Дар’я Марченко Київ, 14 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після підписання у четвер у Лісабоні Договору про реформи ЄС лідери 27 країн ЄС продовжили у п’ятницю саміт у Брюсселі, де закликали не зволікати з рішенням щодо статусу Косова. Керівники європейських країн дали чіткий сигнал про подолання внутрішніх розбіжностей і про свою готовність до незалежності краю. А Сербії «для компенсації» запропонують стати кандидатом на вступ до ЄС.

(RadioSvoboda.Ua)
У проекті декларації, що його має Радіо Свобода, незалежність Косова прямо не згадується. Але у ньому наголошується, що переговорний процес вичерпав себе, і чинний статус кво є неприйнятним. Швидке врегулювання косовського питання є необхідним для стабільності на Балканах.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель сьогодні наголосила: «Найбільш важливим аспектом є те, що наступні кроки європейські держави робитимуть разом. Ми прагнемо виваженого рішення. Ми також хочемо показати Сербії, що потребуємо стабільності в країні, тому балканська дискусія є дуже важливою. Сподіваюсь, що Європа матиме єдиний підхід до питання і покаже себе об’єднаною».

Незалежність Косова не створить прецеденту?

Здобувши статус, демократичний, мультинаціональний край підкорюватиметься волі закону, захищатиме меншини, а також культурний і релігійний спадок, йдеться у декларації. Євросоюз також вкотре висловив упевненість, що вирішення питання про статус Косова буде унікальним випадком, який, однак, не створить прецеденту.

Адже саме цього побоюється Республіка Кіпр, яка єдина залишається скептичною до незалежності Косова. ООН досі не вдалось владнати суперечки між турецькою спільнотою, що мешкає на її теренах, і греками, які складають більшість жителів острова.

І Косово, і Сербія можуть розраховувати на членство в ЄС

Лідери Євросоюзу запропонували Косову всеохопну допомогу і чітку європейську перспективу – іншими словами, край зможе розраховувати на членство в Євросоюзі. Сербії, яка категорично проти відокремлення цієї території, ЄС «задля компенсації» також запропонував перспективу членства.

Лідери європейського блоку вирішили направити до Косова дві тисячі правоохоронців у рамках місії зі встановлення верховенства права. Євросоюз уже почав планувати таку місію, однак реалізує її не раніше, ніж про це попросять ООН чи влада краю.

Матеріали до теми:

• Пересічним сербам не до Косова • Більшість країн ЄС за «скоординоване» проголошення незалежності Косова • Завершені переговори про майбутній статус Косова • Переговори про статус Косова закінчуються у понеділок, що далі? • Міжнародні посередники не знайшли «універсального» рішення щодо Косова
XS
SM
MD
LG