Доступність посилання

ТОП новини

Компанія «Сарматія» завершить будівництво нафтогону Одеса-Броди-Ґданськ


Єва Поштар Варшава, 14 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня було створено міжнародну компанію «Сарматія», яка за рішенням Польщі, України, Литви, Грузії та Азербайджану займатиметься будівництвом нафтогону з Одеси до Ґданська. На думку польських фахівців, відтепер нова компанія почне втілювати в життя альтернативну російській ідеї постачання до Європи каспійської нафти.

(official site)
Потребу створення ділової структури для реалізації ідеї транспортування в Європу каспійської нафти нафтопроводом Одеса-Броди-Плоцьк-Ґданськ обговорили у травні в Кракові президенти Польщі, України, Грузії, Литви та представник президента Азербайджану. Проект створення міжнародної компанії було завершено на жовтневому енергетичному саміті у Вільнюсі. Для цього використали українсько-польську нафтову компанію «Сарматія». До складу нової компанії увійшли: польська нафтокомпанія «Дружба», українська «Укртранснафта», литовська «Klaipedos Nafta», азербайджанська «SOCAR» та грузинська компанія «GOGC».

Цього тижня представники національних нафтових компаній зустрілись у Вроцлаві, щоб схвалити статут та підготувати інші юридичні документи.

Про підсумки цієї зустрічі-зборів розповіла представниця польської компанії «Дружба» Ільона Чапліцька: «У Вроцлаві схвалені всі корпораційні документи. Узгоджено також термін наступного засідання керівництва компанії. Встановили, що після 14 січня наступного року буде схвалено технічні принципи проекту транспортування нафти».

Єврокомісія і польські «зелені» можуть виступити проти

Польські спостерігачі передбачають, що перед «Сарматією» постане чимало проблем, пов’язаних з будовою нафтогону. Одна з найважливіших – те, що Єврокомісія та товариства «зелених» можуть не погодитись із новим варіантом нафтопроводу на території Польщі. Проблема в тому, що для зменшення коштів будівництва трубопроводу Польща хоче свою частину труби прокласти в іншому місці, а не так, як було запропоновано раніше. За новим варіантом нафтогін Одеса-Броди мав би підходити до існуючої мережі польського відрізка нафтогону «Дружба», що йде з Росії до Німеччини.

Представниця польської нафтової компанії переконана у тому, що у 2008 році будівництво нафтогону Одеса-Броди-Ґданськ нарешті зрушить з місця.

Ільона Чапліцька: «Головне, що після 14 січня завершимо проектування інвестиції. Зокрема призначимо виконавчих консультантів проекту, оформимо запитання до потенційних замовників. Опісля будемо в змозі створити технічну документацію для реалізації проекту. Лише за таких умов можна буде врешті почати будівництво нафтогону».

Матеріали до теми:

• Чи стане нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ новим шляхом транзиту нафти в Європу? Вільнюський енергетичний саміт • Старі болячки нової пропозиції щодо розширення можливостей нафтогону Одеса–Броди • Президент України вітає політичне рішення про добудову і експлуатацію нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк — Ґданськ
XS
SM
MD
LG