Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані відбулися дострокові парламентські вибори


Їхня найбільша особливість – вони вперше проходили за партійними списками. За 90 крісел у найвищому законодавчому органі боролися по 100 кандидатів від 12 політичних партій. Спостерігачі на виборах заявили про порушення в ході виборів практично по всій країні. Офіційна влада таких порушень не побачила.

Їхня найбільша особливість – вони вперше проходили за партійними списками. За 90 крісел у найвищому законодавчому органі боролися по 100 кандидатів від 12 політичних партій.

Це були перші парламентські вибори після того, як у березні 2005 року внаслідок масових демонстрацій від влади був усунутий президент Аскар Акаєв.

На думку експертів, реально претендувати на крісла в законодавчому органі країни можуть Соцпартія «Ата Мекен», під прапором якої йде на вибори об''єднана опозиція республіки під керівництвом екс-спікера Омурбека Текебаєва, і створений в жовтні за ініціативою президента країни "Ак Жол". До парламенту також можуть пройти соціал-демократична партія екс-прем''єр-міністра країни Алмазбека Атамбаєва, опозиційний «Ар-Намис» на чолі з Феліксом Куловим, «Асаба», лідером якої є екс-генпрокурор Азімбек Бекназаров, і Компартія.

Центрвиборчком країни неодноразово заявляв у день виборів, що жодних серйозних порушень на виборчих дільницях не зафіксували. А керівник держави Курманбек Бакієв, який в жовтні створив власну партію «Ак Жол», назвав недільний день виборів «історичним»: «...тому що вперше в історії Киргизстану голосування відбувається за партійними списками. Це особливий день, і незалежно від результатів виборів, наш новий парламент буде іншим. До нього прийдуть нові сили, жінки, етнічні меншини...».

Однак лідер партії «Ата Мекен», колишній спікер парламенту Омурбек Текебаєв налаштований не так оптимістично, як президент країни. В інтерв''ю Радіо Свобода він назвав вибори «брудними», бо на них масово використовували так званий «адміністративний ресурс», а політичні партії не мали рівного доступу до засобів масової інформації.

Спостерігачі від ряду партій заявили, що зафіксували під час голосування велику кількість порушень, серед яких найпоширенішими були випадки сімейного голосування, а також підкуп виборців. Їм нерідко пропонували гроші, а також випивку.

Багато виборців скаржилися на те, що не могли знайти себе у списках.

Оглядачі звертають увагу на вилучення зі списків виборців і позбавлення громадянства одного з головних кандидатів у депутати від Соціал-демократичної партії Омурека Бабанова. Міністерство юстиції сусіднього Казахстану надіслало довідку, з якої випливало, що Бабанов є громадянином цієї держави.

Сам Бабанов спростовує це і каже про політичне замовлення: «Це лише один приклад незаконної діяльності влади у всіх частинах країни. Суд позбавив мене громадянства. Виходить, що я тепер не є ні громадянином Киргизстану, ні Казахстану. Однак я хочу сказати киргизькому народові: я ніколи не відмовлюся від свого киргизького громадянства».

Хід голосування в Киргизстані відстежували понад 600 міжнародних спостерігачів. У моніторингу взяли також участь понад 2 тисячі місцевих спостерігачів від неурядових організацій, громадських об''єднань, а також представники всіх 12 політичних партій, що претендують на місця в законодавчому органі.
XS
SM
MD
LG