Доступність посилання

ТОП новини

Чи повторить Росія газовий сценарій 2006 року щодо України?


Василь Зілгалов Прага, 17 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Представник російського «Ґазпрому» Сєрґєй Купріянов заявив у неділю, що «єдиним місцем напруження може стати Україна», якщо новий уряд у Києві,ймовірно, Юлії Тимошенко, спробує якимось чином змінити вже підписані газові угоди. А лідерка БЮТу в інтерв’ю російській пресі не виключила, що питання поставок і транспортування газу можуть вирішити в перебігу переговорів».

(ITAR-TASS)
Впливова лондонська «Файненшел Таймс» відзначила у понеділок, що «у 2006 році Росія утвердила себе на енергетичному ринку Європи, вимагаючи підвищення цін на нафту й газ та відключаючи тих, хто відмовляється платити». А цього року Москва, за висновками газети, діє ще більш агресивно. Це видно на прикладі України, коли цього місяця український уряд уже підписав угоду про нову ціну на газ у 2008 році. Це вже третє за останні три роки різке підвищення ціни за поставки газу з Росії, і воно виявилося досить несподіваним для Києва, бо Президент Віктор Ющенко вважав, що прийнятна для України газова ціна на 2008 рік мала б не перевищувати 160 доларів за тисячу кубічних метрів блакитного палива. Вона ж сягнула за новою угодою майже до 180 доларів. Чи не мають рацію ті економісти, які прогнозують у зв’язку з цим різкий стрибок інфляції в Україні?

Сєрґей Купріянов знову насторожив усіх у Європі

І в неділю, в інтерв’ю одному з телеканалів представник російського «Ґазпрому» Сєрґей Купріянов знову насторожив усіх в Європі словами, що «зараз єдиним можливим місцем напруження може стати Україна у випадку, якщо буде обрано новий уряд, що спробує якимось чином змінити вже підписані договори і вже підписані контракти. «Принаймні, заяви такі з української сторони звучать, і це нас не може не турбувати», – зазначив речник «Ґазпрому».

У свою чергу, лідер БЮТ і претендент на крісло нового Прем’єра Юлія Тимошенко заявила в понеділок газеті «Ізвестія в Україні» наступне: «Питання постачання і транспортування газу ми вирішимо в перебігу переговорів. Ми хочемо діяти так, щоб вигоди України та Росії були взаємними». Чи означає це дійсно перегляд угод, про які вів мову пан Купріянов?

Вже згадана «Файненшел Таймс» висловилася і щодо вірогідності уникнення «нових газових переговорів» у разі приходу нового уряду в Києві. Звертаючи увагу на несприятливі прогнози для української економіки з боку економістів у зв’язку з новою ціною на газ, газета також припускає, що Вікторові Ющенку, ймовірно, ближча «коаліція з більш стабільним Януковичем». У всякому разі все стане зрозумілішим вже у вівторок, коли в парламенті спробують уже вкотре обрати новий уряд, якого так остерігаються у Москві.

Матеріали до теми:

• «Ера дешевих енергоресурсів вже у минулому». (Інтерв’ю з віце-президентом фонду «Стратегія-1») • Діли на 180! Чи вмотивоване підвищення ціни на газ для населення? • Газові домовленості Кабінету Януковича • Нова ціна на російський газ для України знову має політичне підґрунтя? • Україна отримуватиме імпортний газ у 2008 роцi за цiною $179,5 за тисячу кубометрiв • Підвищення ціни на туркменський газ: український аспект • Ціна на газ: анатомія проблеми
XS
SM
MD
LG