Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єрська слава. Які уряди мала Україна?


Надія Шерстюк, Віола Бурда Сімнадцятий уряд в історії незалежної України очолить Юлія Тимошенко. Це вже другий її прихід на посаду Прем’єр-міністра України. І вдруге їй звільняє крісло саме Віктор Янукович. Багатосерійне голосування за Прем’єра закінчилося. Що принесе країні новий-старий голова уряду Юлія Тимошенко? Чи вдасться їй пропрацювати більше, ніж минулого разу, — більше півроку? Який слід в історії країни залишили її попередники?

ГЛАС НАРОДУ:
Який з українських прем''єрів вам найбільше запам''ятався і чим?
Василь Антонович, пенсіонер:
- Янукович дав мені пенсію. А коли Тимошенко була минулого разу, то таким простим пенсіонерам, як я, вона не дала ані копійки.
Катерина, адміністратор:
- Не пам''ятаю жодного!
Василь, історик:
- Всі прем''єрства — рівень жмеринської табуретки. Люди, які там були, вони не мислили по-державницьки.
Надія Яківна, пенсіонерка:
- Великого добра для народу не було. Пенсії мізерні при усіх прем''єрах.
Рустам, кухар:
- Єхануров — як політик і як людина хороший був.


Тоді 373, а зараз 226

Минулого разу прихід Юлії Тимошенко був майже тріумфальним — за неї проголосували триста сімдесят три депутати. Цього разу — необхідний мінімум, двісті двадцять шість. Чи довго Юлії Тимошенко вдасться втриматися у прем’єрському кріслі? Минулий її прихід до влади тривав лише пів року. Чи легко вони можуть позбутися своїх посад з огляду на політичну реформу? Глава уряду— нині фігура вагоміша, ніж була раніше, каже юрист Олексій Толкачов, але він все одно залежить від коаліції:

Олексій Толкачов
«У будь-який момент сама коаліція може вирішити, що робота Прем’єр-міністра є незадовільною, і запропонувати на цю посаду іншу кандидатуру. Тепер доля голови уряду залежить і від сталості парламентської коаліції. На мій погляд, це не гарантує урядові довге життя і, головне, знімає з нього відповідальність за діяльність. На сьогодні відповідальність буде нести навіть не сам уряд, а коаліція».

Юлія Тимошенка не змогла підібрати зіркову команду, розмірковує політолог Віктор Небоженко. Порівнюючи нинішню команду Тимошенко і її уряд дворічної давнини, можна відзначити брак професіональних кадрів, вважає пан Небоженко:

«Я бачу звичайних людей, чиновників, які зірок з неба не хапають. Вони стали міністрами в результаті політичних перемов».

Їх було чотирнадцять...

За 16 років незалежності Україна мала 14 прем’єрів. Їх не можна назвати політичними довгожителями — майже всі вони перебували при владі не більше року. Екс-прем’єр Віктор Янукович залишиться в історії незалежної України, як голова уряду хоча б тому, що на його прем’єрство припав чималий відрізок часу. Це два з половиною роки до обрання Ющенка Президентом і майже півтора року після нього. Але найбільше людям запам’ятався Прем’єр Віктор Ющенко, якому вдалося відновити своєчасні виплати бюджетникам авансів і зарплат, ділиться своїми міркуваннями історик Сергій Кот.

Сергій Кот
(RadioSvoboda.Ua)
«До Ющенка нам весь час розповідали, що на зарплати і пенсії немає бюджетних грошей. І кожен рік нам пояснювали, що кошти треба перекинути то шахтарям, які страйкують, то ще кудись. Я, як працівник бюджетної сфери, майже роками не отримував нормальної зарплати».

Як кажуть експерти, навіть з огляду на політичну реформу довговічність цього уряду не гарантована. В Італії система формування уряду подібна до української: парламентські вибори, коаліція, яка і обирає уряд. За законом, він має працювати п’ять років. На практиці так не виходить, розповідає кореспондентка Радіо Свобода в Римі Наталя Кудрик:

«Упродовж 61 року існування італійської республіки чинний Кабмін Романо Проді уже 59-тий. За останні тридцять років найбільш помітним і вдалим керівником уряду вважають Джуліо Андреотті, нинішнього пожиттєвого сенатора. Він обіймав прем’рську посаду сім разів. Нинішній уряд Романо Проді називають червивим яблуком, що ось-ось має впасти».

Уряд Тимошенко вже сімнадцятий за шістнадцятирічну історію незалежної України. Юлія Тимошенко — чотирнадцятий прем’єр-міністр. І третій політик, який вдруге потрапляє у крісло глави уряду. Частина людей не чекають від цього уряду нічого доброго, частина сподіваються на зміни. Але багатьох, хто мав можливість бачити трансляцію, втішило видовище — депутати, які нарешті працюють.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG