Доступність посилання

ТОП новини

Проти кого і за що бореться «Угорська гвардія»?


Василь Плоскіна Угорщина, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.ua) – В Угорщині знову дали про себе знати члени скандально відомої напіввійськової екстремістської організації «Угорська гвардія». Цього разу кількасот одягнених у чорну уніформу молодих людей з’явилися в місті Татарсентдьордь, де мешкає чимало ромських родин. У той час як генеральна прокуратура збирає докази про расистське підґрунтя діяльності цього товариства на тлі низки заяв відомих угорських політиків, екстремісти спокійно лаштувалися до факельного маршу в південному передмісті Будапешта.

Організація «Угорська гвардія» утворена влітку цього року. Її члени називають себе поборниками національної культури і традицій, що їх вони мають намір захищати не лише в дискусіях із так званими опонентами, але й за допомогою сили.

Вступаючи до лав цього товариства, добровольці зазвичай проходять суворий моральний і військовий вишкіл, з’являючись на свої зібрання у чорній уніформі. Багато хто з пересічних громадян і провідних політиків вважає «Угорську гвардію» неонацистським формуванням і вимагає від держави негайного її розпуску.

Антициганський мітинг у Татарсентдьорді не пройшов повз увагу генеральної прокуратури. Але, як розповів прес-секретар цього відомства Аттіла Морваї, генпрокуратура в Угорщині може ініціювати розпуск екстремістської організації такого зразка лише за низки умов: «Тільки зібравши необхідні докази у цій справі й переглянувши їх, ми виходимо на той рівень, коли прокуратура має підстави ухвалювати відповідні правочинні рішення щодо подальших процесуальних кроків, якщо відкриється така можливість і знайдеться правовий спосіб».

У листі до уповноваженого парламенту з питань захисту національних меншин Президент Угорщини Ласло Шойом назвав виступ членів «гвардії» в місті Татарсентдьорді незмірно шкідливим. Офіційну позицію голови угорської держави щодо людиноненависницьких за своєю суттю заяв ватажків неонацистів оприлюднив речник канцелярії Президента Ференц Кумін: «Таку демонстративну діяльність, виявлену напівввійськовими на вигляд організаціями, голова держави розцінює як негативну відповідь суспільству… Це не ті методи, за допомогою яких ми можемо розв’язати проблеми, пов’язані з інтеграцією ромів у суспільні процеси країни».

Сам голова товариства «Угорська гвардія» Ґабор Вона має цілком протилежну думку з цього приводу. Він переконаний, що його організація аж ніяк не поділяє співвітчизників за расовим чи етнічним принципом і тим більше не збуджує людиноненависницьких настроїв.

«Уже стає звичною справою публічно таврувати нас фашистами чи нілашистами, хоча доказів цьому ніхто нам досі не подав і, по-моєму, не подасть, бо їх просто не існує…», – стверджує ватажок гвардійців.

Штурмові напіввійськові загони нілашистів, або ще стрільців, були утворені у 1943 році за сприяння тодішнього диктатора Угорщини і союзника нацистської Німеччини Ференца Салаші, страченого в 1946 році як воєнного злочинця. Саме за його правління в концентраційні табори потрапило приблизно 600 тисяч угорських євреїв.

Нинішня акція «гвардійців» – лише початок

Маючи на увазі такі невтішні факти національної історії, а також беручи до уваги деякі події сьогодення, уповноважений парламенту з питань захисту прав нацменшин Ерне Каллаї вважає, що антициганська акція «гвардійців» Ґабора Вони – лише початок.

«Було б помилково думати, що це тільки невинні загравання з публікою і що після цього вони заспокояться», – застерігає обмудсман.

Президент Угорщини Ласло Шойом переконаний, що зняти міжетнічну напругу між угорцями й ромами допоможе підвищення загальноосвітнього рівня цієї національної меншини. А для цього є потреба у вчителях, створенні додаткових шкіл та поліпшенні міжміського сполучення.

Тим часом представники «Угорської гвардії» оголосили про намір влаштувати факельний марш у Керепеші, південному передмісті Будапешта, щоб, як заявлено, виявити солідарність з тими мешканцями району, діти яких потерпіли від крадіжок, а також моральних знущань із боку своїх однокласників-ромів.

Підтримати їх зібралися деякі батьки, мешканці містечка, а також члени праворадикальної організації «Угорська самооборона».

Тому роми Керепеша вважають, що ця акція спрямована конкретно проти них. Голова центрального органу самоврядування ромів Угорщини Орбан Коломпар застерігає: «Оскільки в Керепеші буде „Угорська гвардія“, ми спробуємо зібрати кілька сотень наших прихильників, і якщо ці дві групи зустрінуться, я обіцяю, що ми будемо вовком дивитись на протилежну сторону».

У зв’язку з цим угорський уряд засудив вияви расизму й антициганські акції в країні. А консервативна партія «Угорський демократичний форум» (МДФ), яка є в опозиції до владної ліво-ліберальної коаліції в парламенті, закликала місцеві органи самоврядування країни, щоб вони ставилися до членів «Угорської гвардії» як до небажаних осіб на території своїх муніципалітетів.
XS
SM
MD
LG