Доступність посилання

ТОП новини

Настав час Прем’єра Юлії Тимошенко. Події, що визначили 2007 рік. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса вже встигла у своїх електронних варіантах відгукнутися на обрання Юлії Тимошенко головою нового українського уряду. Газети зазначають, що тепер настав час для здійснення дуже серйозних передвиборних зобов’язань БЮТ, НУНС і нового голови уряду. Впливові європейські видання вважають, що Юлія Тимошенко насамперед обновить президентські надії на приєднання України до НАТО і Європейського Союзу та значно активізує українсько-російські стосунки. Чимало газет уже підбивають і підсумки 2007 року, визначаючи його головні події, що потрясли світ.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» у електронному варіанті пише у вівторок, що «парламент України своєю тонкою більшістю підтримав цього дня обрання Юлії Тимошенко Прем’єр-міністром. Тепер харизматична пані Тимошенко очолить прозахідну коаліцію її політичного блоку та союзників Президента України Віктора Ющенка». Газета очікує, що новий голова уряду України «відсвіжить президентські сподівання на приєднання України до НАТО і Європейського Союзу».

Також «Файненшел Таймз» прогнозує значне пожвавлення Юлією Тимошенко стосунків між Києвом та Москвою і що стосується насамперед газових проблем та ліквідації, як і обіцяла пані Тимошенко, тіньових корупційних схем у торгівлі газом.

Газета наводить також слова Юлії Тимошенко перед голосуванням у парламенті, коли вона сказала, що сьогоднішнє «голосування буде добрим тестом на те, наскільки зіпсованою чи обнадійливою є наша політика».

«Файненшел Таймз» також наводить слова одного з союзників Юлії Тимошенко Андрія Кожем’якіна, який не вважає, що новий уряд буде «намагатися ще цього року розглядати зміст нових газових угод з Росією, коли прагматичніше було б провести ці переговори вже наступного року».

«Файненшел Таймз» також вважає, що майбутнє суперництво Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка у боротьбі за крісло Президента дуже вірогідне і шанси зіткнення їх у гострій політичній боротьбі «дуже високі».

Європейське видання «Вол Стріт Джорнал» інформує про те, що 226 голосів виявилося якраз досить для обрання Юлії Тимошенко новим Прем’єр-міністром. Газета наводить слова пані Тимошенко перед голосуванням у Верховній Раді у вівторок, коли вона назвала його «моментом істини для демократичної коаліції».

Події року

Вже згадана «Файненшел Таймз» підбиває і перші підсумки 2007 року. У вівторковій публікації газета вибрала п’ять подій, які визначили рік, що минає.

Це січневе розширення присутності США в Іраку, яке показало, що американці там надовго.

Друга вирішальна подія 2007-го – виступ російського Президента Владіміра Путіна у Мюнхені в лютому, характерний своєю «озлобленістю».Він дав сигнал новій агресивній зовнішній політиці Росії, що супроводжується зростанням авторитаризму кремлівської влади.

Третя за значенням подія 2007 року, на думку «Файненшел Таймз», – це серпнева криза кредитів у США, яка вдарила по фінансах усього світу. Газета порівнює її з крахом на Вол-стріт у 1929 році, що призвело до хаосу 1930-х років.

Четверта визначальна подія року, що минає, за версією «Файнешел Таймз», – це листопадове визначення найдорожчою в світі китайської енергетичної компанії«ПетроЧайна». Газета додає, що до десятки найдорожчих компаній світу сьогодні входять чотири китайські.

І п’ятою головною подією світу цього року, яку визначив, як і вищезгадані чотири, оглядач «Файненшел Таймз» Ґедеон Рахман, був міні-переворот Президента Пакистану Первеза Мушаррафа.
XS
SM
MD
LG