Доступність посилання

ТОП новини

Українські громадян з майже 400 населених пунктів Закарпаття зможуть відвідувати частину Угорщини без віз за спеціальним дозволом


Надія Петрів Ужгород, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді видавали перші дозволи малого прикордонного руху між Україною та Угорщиною. Перші посвідчення вручала міністр закордонних справ Угорської Республіки Кінґа Ґьонц. Такими дозволами зможуть скористатися понад 700 тисяч українських громадян.

Без збирання довідок про заробітну плату та майно, без кількагодинних черг, лише коротенька співбесіда й заповнена анкета – така процедура отримання дозволу на перетин кордону між Україною та Угорщиною мешканцям прикордонних районів Закарпаття дуже сподобалася. Вони кажуть, було б дуже добре, якби так само просто, як дозвіл на малий прикордонний рух, можна отримувати й шенґенські візи.

Угода про малий прикордонний рух між Україною та Угорщиною набула чинності 15 грудня цього року. А вже віднині українські громадяни, які живуть у 50-кілометровій зоні на кордоні з Угорщиною, зможуть перетинати кордон для відвідин такої самої 50-кілометрової зони в сусідній державі з самим лише цим спеціальним дозволом.

Перші дозволи на перетин українсько-угорського кордону в режимі "малого прикордонного руху" вручали (справа наліво) заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв та міністр закордонних справ Угорської Республіки Кінга Гьонц
(RadioSvoboda.Ua)
Як розповів заступник консула Генерального консульства Угорської республіки в Ужгороді Томаш Віціан, такий дозвіл видається щонайменше на рік, а найбільше – на 5 років. Дозвіл коштує 20 євро, але безкоштовно його отримують діти до 18 років, діти до 21 року, якщо вони вчаться, пенсіонери, інваліди. «З цим дозволом можна хоч і щодня їздити до Угорщини», – каже представник консульства.

Щоправда, там можна буде пробути загалом не більше 90 днів упродовж кожних 6 місяців. Щоб претендувати на такий дозвіл, треба прожити в одному з понад 380 населених пунктів у прикордонній із Угорщиною частині Закарпаття протягом принаймні 3 років.

Щоб не було «залізної завіси»

Сьогодні дозволи отримали перші восьмеро закарпатців, уже завтра видаватимуть наступним
(RadioSvoboda.Ua)
Українські дипломати кажуть, що угода про малий прикордонний рух – перший крок на шляху до нівелювання тієї стіни, яка постане між Україною та євроспільнотою з розширенням меж «шенґену».

За словами заступника міністра закордонних справ України Костянтина Єлисєєва, схожі угоди про малий прикордонний рух Україна також готує з Польщею та зі Словаччиною. З останньою переговори щодо укладення аналогічної угоди обіцяють завершити ще цього року.

На майбутнє Україна хоче укласти схожий договір також і з Румунією.

Матеріали до теми:

• Євросоюз хоче збільшувати прикордонну співпрацю з країнами-сусідами • Україна і Словаччина хочуть тісніше співпрацювати. Шенґенська зона не мала б перешкоджати • Мешканцям прикордоння – спрощену систему перетину кордону! • Європейська сторона дала «зелене світло» полегшенню візового режиму з Україною • Німецький євродепутат Галер: «Для України не існує нині чіткої перспективи членства в ЄС» • Критику і побажання України з розумінням сприйняли на конференції «Балтійські країни і політика сусідства ЄС» • ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року
XS
SM
MD
LG