Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко стала прем’єркою несподівано для самої себе


Марина Пирожук 18 грудня Верховна Рада України обрала Прем’єр-міністром Юлію Тимошенко. За таке рішення проголосували 226 депутатів БЮТ та НУНС, які входять в демократичну коаліцію. Ще три парламентські фракції (Партія регіонів, комуністи та Блок Литвина) не реєструвалися в залі і не голосували. Вранці, до початку роботи парламенту, ніщо не віщувало успішних результатів в обранні Прем’єр-міністра та уряду загалом. Після перемоги Тимошенко депутати припинили повноваження уряду Віктора Януковича. Останній, виступаючи з парламентської трибуни, майже не говорив про досягнення свого уряду, а здебільшого критикував помаранчевих.

Київ, 18 грудня 2008 (RadioSvoboda.ua) – 18 грудня Верховна Рада України обрала Прем’єр-міністром Юлію Тимошенко. За таке рішення проголосували 226 депутатів БЮТ та НУНС, які входять в демократичну коаліцію.

(epa)


Ще три парламентські фракції (Партія регіонів, комуністи та Блок Литвина) не реєструвалися в залі і не голосували. Останні полишили парламентську залу демонстративно, залишивши лише окремих членів для контролю дій більшості.

Вранці, до початку роботи парламенту, ніщо не віщувало успішних результатів в обранні Прем’єр-міністра та уряду загалом. Ще до голосування за прем’єра НУНСівець Юрій Єхануров заявив, що не збирається голосувати за Тимошенко, доки не будуть чітко визначені кандидати у міністри від двох фракцій.

Такий ультиматум унеможливлював обрання нового Кабміну, оскільки у коаліції й так критично низька кількість багнетів (227 депутатів). Окрім небажання працювати на демкоаліцію Івана Плюща, 18 грудня був відсутній ще один член коаліції, кажуть, через хворобу. Таким чином лави більшості нараховували лише 225 голосів – без Єханурова. Це змусило лідерів фракцій від коаліції добре «попрацювати» з цим бунтівником.

Раніше подання Президентом Віктором Ющенком кандидатур на посади міністрів за квотою голови держави, зокрема Єханурова на міністра оборони, у критичної маси членів НУНС викликало дискусію. А деяких НУНСівців таке подання Президента навіть обурило.

Окремі НУНСівці відверто висловлювали неповагу до Єханурова і ставили під сумнів його професійні якості в оборонній сфері. Мовляв, як може серйозне міністерство очолювати людина, яка жодного дня не служила у війську і не знається на елементарних військово-оборонних справах.

При цьому окремі депутати відверто і відкрито заявляли, що не проголосують за цю кандидатуру. А преса писала, що через Єханурова Ющенко і Балога вирішуватимуть виключно особисті справи.

Інтрига Єханурова

Очевидно, що про ризик втратити міністерський портфель через «примхи» колег здогадувався й сам Єхануров, тому й пішов на такий фактично шантаж. Деякі БЮТівці твердять, що такий спосіб поведінки йому підказували чи наказували «згори».

Однак у повну залежність від позиції цієї людини потрапила Юлія Тимошенко. Оскільки додатковий голос члена НУНС Івана Сподаренка, на який коаліція розраховувала, не вдалося сьогодні забезпечити. Кажуть, що той у важкому стані, і коли за ним у лікарню приїхав Юрій Луценко, родичі хворого його делікатно попросили геть.

Тому Юлія Тимошенко майже змирилася з перспективою опозиціонерки. Готувалися до опозиції й окремі БЮТівці.

У своєму виступі лідерка БЮТ припустила, що для її обрання може не вистачити кілька голосів, і що за ці голоси йшла запекла боротьба останні дні, бо, як вона висловилася, її супротивники смертельно бояться, що Тимошенко може навести порядок у державі і дати результат. Тимошенко також наголосила, що вона знає, хто працював проти демкоаліції, і що рано чи пізно попередня і майбутня «банди» змушені будуть звітувати перед людьми і віддати «усе до останньої краплі».

Випадкове прем’єрство?

Проте Тимошенко поквапилася з радикальними оцінками і песимістичним настроєм. Юрій Єхануров, поспілкувавшись з колегами і, за даними деяких БЮТівців, з самим Президентом, несподівано поміняв позицію.

Поспілкувалася з Єхануровим перед історичним голосуванням і претендентка на прем’єрське крісло. Які аргументи вона наводила своєму давньому «недругові», наразі не відомо.

Але результат голосування вразив всіх, хто був у парламентській залі: Юлія Тимошенко обрана Прем’єр-міністром. За неї підняли свої руки 226 депутатів. В тому числі і Юрій Єхануров.

Від таких результатів Тимошенко навіть розгубилася. А деякі коаліціянти назвали це випадковістю з Божої ласки.

Після перемоги Тимошенко депутати припинили повноваження уряду Віктора Януковича. Останній, виступаючи з парламентської трибуни, майже не говорив про досягнення свого уряду, а здебільшого критикував помаранчевих.

Він, зокрема, наголосив, що прихід до влади уряду Тимошенко призведе до політичної нестабільності та розколу країни. За такі висловлювання представники парламентської більшості «посоромили» Януковича, закинувши йому нездатність у демократичний та цивілізований спосіб передати владу та, навпаки, нагадали про важку спадщину від його урядування.

Нова команда Тимошенко

По обіді настрій більшості коаліціянтів був оптимістичним. Особливо в тих, хто опинився на лаві урядовців.

Останні дні у більшості активно попрацювали над тим, щоб не допустити до нового уряду одіозних фігур. Зокрема, Василя Кременя, якого номінували було на посаду міністра освіти та науки. Його замінили на доктора фізико-математичних наук, ректора Львівського університету Івана Вакарчука (квота НУНС).

Загалом нова урядова команда виглядає таким чином: перший віце-прем’єр Олександр Турчинов (БЮТ), віце-прем’єр з гуманітарних питань Іван Васюник (НУНС), віце-прем’єр з євроінтеграції Григорій Немиря (БЮТ), міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський (БЮТ), міністр культури і туризму Василь Вовкун (НУНС), міністр економіки Богдан Данилишин (БЮТ), міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова (БЮТ), міністр оборони Юрій Єхануров (квота Президента), міністр охорони здоров’я Василь Князевич (НУНС), міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко (БЮТ), міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда (НУНС), міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко (НУНС), міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (НУНС), міністр аграрної політики Юрій Мельник (НУНС), міністр промислової політики Володимир Новицький, міністр юстиції Микола Оніщук (НУНС), міністр закордонних справ Володимир Огризко (квота Президента), міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко (НУНС), міністр фінансів Віктор Пинзеник (БЮТ), міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець, міністр палива та енергетики Юрій Продан (НУНС), міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук, міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Шандра.

Кадрові сюрпризи

Представляючи своїх підлеглих, Тимошенко особливо хвалила Турчинова, Пинзеника, Данилишина. Очевидно, саме на цих людей вона спиратиметься в уряді.

Несподіванкою стала новина про заміну портфеля для Йосипа Вінського. Раніше йому було визначено портфель віце-прем’єра з регіональної політики. Однак в останній момент він «перекваліфікувався у транспортники». Це міністерство вважають найбільш «хлібним». Усі попередні керівники цього відомства звинувачувалися в різних зловживаннях.

Без піднесення нова прем’єрка представляла Єханурова та Мельника. Щодо першого, вона, очевидно зачитала текст, підготовлений іншими, а стосовно другого пояснила, що, мовляв, багато людей наполягали саме на цій кандидатурі.

Раніше Мельник працював в уряді Януковича. Його кандидатуру за квотою НУНС нібито нав’язали Ющенко з його секретаріатом. Тому НУНСівці наполегливо вимагали пояснень щодо цієї персони.

Загалом більшість міністрів в уряді Тимошенко, за оцінками оглядачів, нав’язана Ющенком, щоб контролювати його давню конкурентку, а при потребі навіть заважати їй. Проте, на відміну від попереднього прем’єрства, Тимошенко цього разу має серйозну опору. У 2005 році у неї були всі чужі.

Якщо ж говорити про професійність цього уряду, то у багатьох аналітиків це питання викликає неоднозначні оцінки, оскільки команда формувалася передовсім за політичними ознаками.

Стосовно ж кандидатур за президентською квотою і за президентською рекомендацією, то там оглядачі бачать швидше власний інтерес. Як приклад вони називають «усунення» з посади міністра оборони професіонала Анатолія Гриценка і призначення непрофесіонала Юрія Єханурова.

Вороги уряду Тимошенко

Наразі новосформована команда Кабміну перебуває в ейфорії влади і обіцяє працювати ефективно. Проте ця ейфорія може минути, щойно уряд Тимошенко увійде до Кабміну і усвідомить масштаби відповідальності.

Наразі його найбільшими ворогами є зима, висока інфляція, підвищені ціни на газ, які, до речі, не закладені в бюджеті, і багато інших чинників зі спадщини Януковича.

Серйозним випробовуванням буде також корпоративна сумісність. Минулого разу через внутрішні інтриги , підступи та війни уряд Тимошенко був відставлений.

Обіцяють не дрімати на час роботи Тимошенко і її люті опоненти, зокрема, Партія регіонів. Але й це ще не всі пастки для Юлії Тимошенко.

Матеріали до теми:

• Новий Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко почав виконувати свої обов’язки, Верховна Рада затвердила його склад, відправивши в відставку Віктора Януковича і його уряд, Партія регіонів переходить в опозицію • Юлія Тимошенко – новий Прем’єр-міністр України • Спроба №2. Чи вдасться Тимошенко сьогодні стати Прем’єром? • Довга дорога до влади Юлії Тимошенко • Президент Віктор Ющенко: Партія регіонів і БЮТ затягують процес обрання прем''єр-міністра та уряду • Верховна Рада вирішила провести 18 грудня голосування щодо Прем’єра, формування нового Кабміну відкритим поіменним шляхом • Чого хочуть партії? • Торги відбулися! Голосування за Тимошенко призначене на вівторок • На порядку денному – Тимошенко • Верховна Рада у п’ятницю продовжить засідання розглядом питання розподілу парламентських комітетів • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром? • Почнуть консультаціями. А чим закінчать? • Що стоїть за останніми подіями у Верховній Раді? (Прямий ефір) • Голосування за прем’єра: дубль два! • Одного голосу наразі не вистачило Юлії Тимошенко, щоб стати Прем’єр-міністром • СБУ створила слідчу групу для з’ясування обставин збою системи «Рада» • Чому ВР не проголосувала за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра і як розвиватимуться події далі? • Прем’єр не прем’єр? У вівторок Юлія Тимошенко так і не стала головою українського уряду • Тимошенко не балотуватиметься у Президенти за умови, якщо вона стане Прем’єром
XS
SM
MD
LG