Доступність посилання

ТОП новини

115 років від народження поета Михаля Семенка


Віталій Пономарьов Київ, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Роздягнусь біля Хмельницького, покажу всім, що в мене красиве тіло» – так в одному із власних віршів обіцяв своїм читачам Михаль Семенко. Він називав себе крайнім революціонером у мистецтві і прославляв себе як центральну фігуру доби. Поет і скрипаль Михаль Семенко народився цього дня 115 років тому.

Михайло Семенко народився 19 грудня 1892 року в селі Кибинцях неподалік Миргорода у родині письменниці Марії Проскурівни. Він навчався у реальних училищах у Кибинцях і Кременчуці, у Психоневрологічному інституті та в консерваторії у Петрограді.

1914 року він переїхав до Києва, невдовзі був мобілізований до російської армії і упродовж трьох років служив військовим телеграфістом у Владивостоці. На Далекому Сході Семенко вступив до партії більшовиків. За спогадами поета, у Владивостоці він грав на скрипці в оркестрі, писав поези, еротези та елегіази і «розгублено переглядав комуністичні теорії».

«Сьогодні вдень мені було так нудно, Ніби докупи зійшлись Олесь, Вороний і Чупринка. Почувалося дощово і по-осінньому облудно – В душі цілий день парикмахер на гітарі бринькав».

У грудні 1917 року Семенко повернувся в Україну і оселився у Києві. Він видав загалом 30 книг віршів, передмови до яких сприймалися читачами як маніфести футуризму.

У середині 1920-х років Семенко вийшов з партії, однак за деякий час влада примусила його визнати помилковість своєї творчості, і поет написав вірш «Починаю рядовим». 26 квітня 1937 року Михайло Семенко був заарештований за звинуваченням в «активній контрреволюційній діяльності» та участі у «троцькістсько-авербахівскому блоці». Поет був засуджений до так званої «найвищої міри соціального захисту» і 23 листопада розстріляний.

«Я покажу вам безліч світів – Оригінальних і капризних. Я покажу вам безліч шляхів – Хто хоче мого духа визвать?»
XS
SM
MD
LG