Доступність посилання

ТОП новини

Письменник Юрій Андрухович заспівав із польським рок-гуртом «Карбідо» перед земляками


Галина Добош Івано-Франківськ, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Незвичний концерт, де знаний письменник Юрій Андрухович виступав як вокаліст і мелодекламатор, побачили шанувальники його творчості і меломани в Луцьку, Львові та Івано-Франківську. Це була презентація спільного з вроцлавським гуртом «Карбідо» альбому з не менш незвичною назвою «Самогон».

Юрій Андрухович вважає, що його рідне місто дещо обділене увагою цікавих музичних колективів. Та й, очевидно, має внутрішній обов’язок презентувати свою творчість саме перед земляками.

Юрій Андрухович: «Вони справді належать до, так би мовити, такої вищої ліги польської альтернативної музики. Я думаю, що в нашому місті страшенно багато насправді меломанів, які постійно відчувають такий культурний недосит».

Співпрацювати з гуртом «Карбідо» Юрій Андрухович розпочав на початку 2005 року після знайомства на вроцлавському фестивалі поезії «Порт Вроцлав». Однією з особливостей цього фестивалю є читання поетами своїх текстів у музичному супроводі. Тоді і виникла ідея записати спільний альбом. У квітні 2006-го у Польщі було презентовано компакт-диск. Це дев’ять композицій, переважно польською мовою – переклад Богдана Задури. Вже є україномовна версія альбому, який з’явиться наступного року. До речі, на концерті звучали твори українською.

Чому назвали «Самогоном»?

Ідея ж назви – «Самогон» належить самому Юрія Андруховичу і підтримана музикантами.

Юрій Андрухович: «Обидві назви пов’язані. Назва «Карбідо» – її собі обрали музиканти раніше, декілька років тому. Є така хімічна речовина, така суміш, яка серед іншого застосовується для гасіння вапна. Але коли ми з ними записували цей альбом, безумовно, постало питання, як ми його назовемо. І я тоді сказав, що зі словом «карбід» у мене найперша асоціація – це самогонка, тому що свого часу, коли я служив у лавах радянської армії, ми у Вінницькій області бігали до сусіднього села по самогонку і тамтешні виробники приготовляли її на карбіді саме, що є достатньо небезпечним для здоров''я і життя, але водночас серйозно підвищує міцність і здешевлює виробництво. Тому я запропонував це як перше слово, яке асоціювалося в мене з назвою гурту «Карбідо». Музикантам це сподобалося, тому що воно метафоричному сенсі віддзеркалює: самогон – це зроблене власними руками, домашнього виробництва. А з іншого боку, щось таке п’янке, хмільне, якісь такі сенси ми вкладали в цю назву».

Родзинкою франківського концерту стала участь лідера місцевої музичної групи «Петровичі» Василя Сказківа, який декілька композицій підігрував польському гурту «Карбідо» на сопілці. Концерт відбувся в івано-франківському кінотеатрі «Люм’єр». Квитків не було – єдина вимога: прийти вчасно, до 18 години. Профінансували цю мистецьку акцію рідне місто музикантів Вроцлав та благодійна фундація Короля Юрія.
XS
SM
MD
LG