Доступність посилання

ТОП новини

Край Косово: життя пересічних мешканців


Олекса Семенченко 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Постійні перебої з електричним струмом, високий рівень безробіття і низька платня роблять життя пересічних мешканців Косова нестерпним. А якщо до цього додати атмосферу гострих проявів націоналізму з обох боків етнічного поділу, то важко залишатися оптимістом. Саме тому багато косоварів намагаються втекти – буквально або віртуально.

Косово -- етнічний серб біля власного помешкання у етнічно розділеному місті Каглавиця
(RadioSvoboda.Ua)
Для міжнародного персоналу Косова провінція може часом виглядати раєм. Адже ціни для тих, що мають західну платню, тут є надзвичайно низькими. Офіційною валютою є євро, а буханець хліба коштує пів-євра, кава – 1 євро, пачка цигарок Marlboro – півтора євра. Але для косоварів, зокрема, пенсіонерів і молоді, більшість з якої є безробітними, життя є боротьбою за виживання.

«Мій син допомагає мені вижити»

Селім Камбері, якому понад 70 років, пенсіонер. Він вважає економічне становище Косова катастрофічним.

«Моя місячна пенсія – 40 євро. Електрики нема, безробіття високе, не знаю, що ще сказати. Щодо безробіття, становище катастрофічне, майже вся молодь безробітна. Жити можна за будь-яких умов, але який це спосіб життя, це вже інше питання. Люди одержують допомогу від членів родини, котрі працюють за кордоном, соціальну допомогу, і так виживають. Для тих, які мають зарплату, життя недороге, а для тих, що не мають, дуже дороге. Мій син допомагає мені вижити», – розповів пенсіонер Селім Камбері.

Мріють потрапити на роботу до міжнародних організацій

Кожен косовар мріє, щоб його найняли на роботу присутні тут міжнародні організації – ООН, ОБСЄ, тощо. Але це дуже непросто. Місцеві мешканці кажуть, що для цього потрібні добрі зв''язки.

Що вражає у Приштині, це те, що більшість людей, яких бачиш на вулиці, це хлопці, які мають 20 і менше років. Вони сидять у кав''ярнях і без мети вештаються вулицями. Багато з них не бачать у Косові майбутнього.

Коли є електрика, вони дивляться відео, слухають албанський турбо-поп або спілкуються в режимі он-лайн із дівчатами з Бразилії, США та інших країн.

Коли ж струм зникає, вони йдуть спати або проводять час, жартуючи один з одним.

Матеріали до теми:

• Європейський дослідник: «Саміт ЄС не вирішив косовське питання, але лідери ЄС дійшли майже одностайності» • Питання статусу Косова було в центрі уваги сьогоднішнього саміту ЄС • Пересічним сербам не до Косова • Більшість країн ЄС за «скоординоване» проголошення незалежності Косова • Завершені переговори про майбутній статус Косова
XS
SM
MD
LG