Доступність посилання

ТОП новини

Французький Президент Саркозі у Римі: новий союз і нова наречена


Наталка Кудрик Рим, 20 грудня (RadioSvoboda.Ua) — Столиця Італії стає сьогодні місцем зустрічі одночасно кількох європейських лідерів. У Римі перебуватимуть з візитом Президент Франції Ніколя Саркозі, Прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родріґес Сапатеро і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Найбільше на Апеннінах очікують господаря Єлисейського палацу, котрий має презентувати не лише суперечливий проект Союзу середземноморських держав, але, можливо, і нову наречену-італійку.

Понад півроку, відколи Ніколя Саркозі став керманичем Французької Республіки, мало не кожний його крок, і з професійного, і з приватного життя набуває розголосу у світових мас-медіа. Навряд чи стане винятком і нинішня римська поїздка, хоча б тому, що як голова держави Саркозі відвідує сусідів на Апеннінах уперше.

Французький лідер має зустрітися з Президентом Італії і завітати до Ватикану на аудієнцію до Папи Бенедикта XVI. Окрім обговорення італійсько-французьких відносин, місцеві оглядачі в очікуванні нових заяв Саркозі щодо зовнішньої політики Парижа.

У коментарі для Радіо Свобода аналітик видання Corriere della Sera Франко Вентуріні наголосив: «Саркозі сконцентрував увагу передусім на зміні зовнішньої політики Франції. Він модифікує французький європеїзм в активному, реформаторському стилі, зміцнюючи контакти зі США і оголошуючи деякі важливі ініціативи, як наприклад, створення Середземноморського союзу, про що йтиметься сьогодні».

Середземноморський союз проти Євросоюзу?

Отож уввечері в Римі Ніколя Саркозі має представити суперечливий продукт французької міжнародної дипломатії під назвою Союз середземноморських держав. Ідея полягає у створенні геополітичного об’єднання країн, які входять до басейну Середземного моря або наближені до середземноморської культури: йдеться про 22 держави від Португалії аж до Сирії.

У дискусії братимуть участь італійський прем’єр Проді, голова іспанського уряду Сапатеро і президент Єврокомісії Баррозу. Кожний із них з побоюванням ставиться до французької пропозиції.

Як відомо, з усіх лідерів країн Євросоюзу найбільш критично і відкрито висловилася Канцлер Німеччини. Анґела Меркель два тижні тому звинуватила Саркозі у намаганні створити альтернативу Євросоюзові, та ще й за кошти ЄС.

Інформуючи про візит Саркозі до Рима, італійська і французька преса наввипередки намагається прогнозувати і таке: він сам приїде чи його вже супроводжуватиме нова пасія, колишня італійська модель аристократичного походження Карла Бруні. Бо ж тоді, мовляв, можна робити висновки, наскільки серйозною є їхня love story.
XS
SM
MD
LG